Κυβέρνηση τεχνοκρατών με διακομματική (;) στήριξη

Σε μια μάχη με το χρόνο έχει αποδυθεί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι που καλείται μέσα στην ημέρα να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του με όλα τα πολιτικά κόμματα και να ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την μεταβατική, εθνοσωτήρια, όπως ήδη την ονομάζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, κυβέρνησή του.

Μετά την εντολή που έλαβε αργά το απόγευμα της Κυριακής από τον....
Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο πρώην Επίτροπος της Κομισιόν και νυν ισόβιος Γερουσιαστής Μάριο Μόντι φαίνεται πως συγκεντρώνει την απαιτούμενη
υποστήριξη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Αντζελίνο Αλφάνο, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του Μπερλουσκόνι και γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl). Μια συνάντηση κρίσιμη που ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως στον Μόντι για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί το κόμμα του Καβαλιέρε, μετά από έντονες εσωκομματικές διεργασίες, θα στηρίξει τον Μόντι υπό την προϋπόθεση όμως αυτός να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών προσώπων.

Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών για το κόμμα του Μπερλουσκόνι που αρχικώς ζητούσε την παραμονή στην κυβέρνηση του ίδιου του Αλφάνο και ακόμα δύο υπουργών-στενών συνεργατών του Καβαλιέρε. Οι αναλυτές έχουν ήδη μια πρώτη απάντηση γι’ αυτή τη μεταστροφή και δεν είναι άλλη από την διαφαινόμενη πρόθεση του αειθαλούς Σίλβιο να συνεχίσει την πολιτική του διαδρομή και να εκμεταλλευτεί το διάστημα της «μεταβατικής πρωθυπουργίας» του Μάριο Μόντι ώστε να σχηματίσει ο ίδιος νέες συνεργασίες και να διεκδικήσει ξανά την εξουσία στις προγραμματισμένες για το 2013 εθνικές εκλογές!

Για όσους τυχόν έχουν αμφιβολίες ο ίδιος ο Καβαλιέρε έσπευσε να τις διαλύσει με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής τα τηλεοπτικά δίκτυα ιδιοκτησίας του στο οποίο δηλώνει: «Κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά, ίσα ίσα, όσοι πανηγύρισαν για την χθεσινή μου παραίτηση, πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας. Σας δίνω το λόγο μου ότι πρόκειται να στηρίξω την νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών αλλά και πως δεν θα το βάλω κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρω να εκσυγχρονίσω την Ιταλία»…

Και οι κεντρώοι πρόκειται να στηρίξουν τον καθηγητή Μόντι με μόνη διαφοροποίηση, προσώρας τουλάχιστον, τον κεντροαριστερό Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», δηλώνει πως «περιμένει για να εκφραστεί οριστικά να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Στήριξη στον Μάριο Μόντι υπόσχεται και το Δημοκρατικό Κόμμα, ζητώντας παράλληλα άμεσα μεταρρυθμίσεις και κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Εδώ όμως αρχίζει να περιπλέκεται η υπόθεση και να δίνεται από τώρα τροφή στα σενάρια περί του … βραχύβιου της νέας κυβέρνησης:

Ο Αλφάνο του Μπερλουσκονικού κόμματος δήλωσε στους δημοσιογράφ
Keywords
Τυχαία Θέματα