Κύπρος: Τελικές αποφάσεις από τα κόμματα για μέτρα και προϋπολογισμό

Τις οριστικές αποφάσεις τους αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν στα μέτρα, που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη του προεδρικού, αλλά και για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2012 αναμένεται να πάρουν σήμερα τα πολιτικά κόμματα.

Τα μέτρα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και θα ........
τεθούν για έγκριση στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος. Ο προϋπολογισμός θα τεθεί
ενώπιον της Βουλής προς έγκριση, την Πέμπτη.

Οι συζητήσεις διεξάγονται υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μεταξύ του ΔΗΣΥ, από τη μια και της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ από την άλλη, για τα μέτρα που προωθούνται και τις ευθύνες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, παρότι δεν είναι ικανοποιητικά.

Πρόκειται, είπε, για μέτρα που δίνουν ανάσες στην οικονομία, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα της οικονομίας. Για τον προϋπολογισμό ανέφερε ότι θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί μετά τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν. Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ο κύριος Γεωργιάδης επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δυναμιτίζει το κλίμα, ειδικά με τις χθεσινές δηλώσεις του. Έκανε επίσης λόγο για «ασυνεννοησία μεταξύ κυβέρνησης, ΑΚΕΛ και υπουργού Οικονομικών».

Τις επικρίσεις του ΔΗΣΥ απέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση για συναίνεση. Αντίθετα, είπε ο Γ. Λουκαΐδης, αυτός που επιδίωξε την αντιπαράθεση ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος και την επίθεση στην κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ.

Ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα του θα στηρίξει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό και έχει αποφασίσει να εγκρίνει ως έχει τον προϋπολογισμό για το 2012.Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «φθάσαμε στο τελευταίο σημείο και η όποια υπαναχώρηση ή παλινδρόμηση θα οδηγήσει δυστυχώς στο Μηχανισμό Στήριξης». Ο κ. Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ είχε πάντοτε μια διαχρονική θέση να στηρίζει τους Προϋπολογισμούς αλλά σε αυτή την φάση μιλάμε για μια κρίση, της οποίας την έκταση και το βάθος δεν την γνωρίζουμε επακριβώς. «Χρειάζονται τολμηρά μέτρα, τομές, μεταρρυθμίσεις διαφορετικά είναι σαν να κτίζουμε πάνω στην άμμο», επεσήμανε.

Σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ στους Προϋπολογισμούς, είπε πως «θα είμαστε πιο έτοιμοι να τοποθετηθούμε την Τρίτη ή Τετάρτη». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμπεριφερθεί με γνώμονα το εθνικό καλό, όπως πάντα. Είπε επίσης ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν και το θέμα του προϋπολογισμού θα συζητηθούν σε σύσκεψη του κόμματος το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για την κυπριακή οικονομία, τα οποία συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη στο προεδρικό μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων αφορούν:

- Ευρεία συναίνεση στη συνεισφορά των υπαλλήλω
Keywords
Τυχαία Θέματα