Κύπρος και Κουρδιστάν στα «μεγάλα σχέδια»

Λιάνα Μυστακίδου

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία ασχολείται αποκλειστικά με την οικονομική κρίση συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα δίπλα μας, τα οποία μας αφορούν άμεσα.

Παρατηρώντας τις απόψεις και τις εκτιμήσεις Τούρκων συναδέλφων μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε τι....
ακριβώς συμβαίνει γύρω μας, για να χαράξουμε (αν ποτέ χαράξουμε) την δική μας πολιτική σε σημαντικά θέματα της περιοχής μας.

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ κ. Ερόλ Μανισαλί, υποστηρίζει ότι το Κυπριακό ζήτημα, όπως και το Κουρδικό, εντάσσονται πλέον στο σχέδιο της Μεγάλης Μέσης
Ανατολής που εφαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι ΗΠΑ, γράφει, πιέζουν την Τουρκία να αποσύρει το Στρατό της από το Νησί. Δεν αποκλείεται το τουρκικό σώμα στρατού να ενταχθεί στη δύναμη του ΝΑΤΟ, κάτι που συζητείται ευρύτατα, για να λυθεί ήπια το θέμα αυτό.

Η Κύπρος μετατρέπεται τη στιγμή αυτή σε περιοχή κοινών Βάσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. στο πλαίσιο του σχεδίου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής.

Καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει την πολιτική των ζικ-ζάκ που ακολουθεί στο Κυπριακό και να την επανεξετάσει μέσα στην ευρύτερη εικόνα της Μέσης Ανατολής.

Καταλήγοντας, ο κ. Μανισαλί επικροτεί τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν για το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του Κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) κ. Μπενγκί Γιλντίζ σε συνέντευξή του στην συνεργάτιδα της εφημερίδας Ταράφ, κ. Νεσέ Ντουζέλ, ανέλυσε τη σημασία της «δημοκρατικής αυτονομίας».

Απαντώντας, πρώτα απ’ όλα, στο ερώτημα σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η «δημοκρατική αυτονομία», είπε ξεκάθαρα ότι το πείραμα θα γίνει στο Κουρδιστάν. Στη συνέχεια οριοθέτησε τα γεωγραφικά όρια που περιλαμβάνουν τις περιοχές Σεβάστεια, Ερζιντζάν, Μαλάτια, Έλαζιγ, Ερζουρούμ, Βαν, Άγρι, Μπάτμαν, Ντιγιάρμπακιρ.

Το σύνολο δηλαδή των Ανατολικών και Νοτιοανατολικών νομών που ήταν τα γεωγραφικά όρια του Κουρδιστάν την περίοδο των Οθωμανών. Αναμφισβήτητα, στόχος μας είναι, πρόσθεσε, να εντάξουμε στα όρια της «δημοκρατικής αυτονομίας», το Άντεπ, το Αντίγιαμαν και τη Σιίρτ.

Στη συνέχεια ανέλυσε διεξοδικά τη σημαίνει η «δημοκρατική αυτονομία»: Αυτοδιοίκηση των Κούρδων, η τάξη να τηρείται από την κουρδική Αστυνομία, να μην καταβάλλουν φόρους στην Άγκυρα. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου οι αυτόνομες περιοχές έχουν δικό τους κοινοβούλιο.

Ο έγκλειστος στις Φυλακές του Ιμραλί ηγέτης των Κούρδων κ. Οτσαλάν μίλησε ακόμα πιο ξεκάθαρα για τη «δημοκρατική αυτονομία» και συγκεκριμένα είπε:

«Αυτό που έχει σημασία είναι η πρακτική εφαρμογή της δημοκρατικής αυτονομίας. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την υλοποίηση της. Η Τουρκία πρέπει να χωριστεί σε 20 -25 περιοχές. Θα ενοποιούνται 4-5 Νομοί με κοινές πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιότητες και θα σχηματίζουν μια περιοχή. Για παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει μια περιοχή, η Θράκη μι
Keywords
Τυχαία Θέματα