Καθυστερήσεις στην ανταλλαγή ελληνικού χρέους

Μεγαλύτερες του αναμενόμενου δυσκολίες συναντά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμα το σχέδιο ανταλλαγής χρέους της με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο διεθνής τραπεζικός οργανισμός που εμπλέκεται στο σχέδιο υποβαθμίζει, ωστόσο, τη σημασία των καθυστερήσεων αυτών και δηλώνει ότι περίπου 60-70% των ομολογιούχων του....
ελληνικού δημοσίου προτίθενται να συμμετάσχουν.

Η Ελλάδα ήταν αρχικά αισιόδοξη ότι θα είχε οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τις τράπεζες
και τις ασφαλιστικές εταιρίες έως τα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η συμφωνία δεν πρόκειται να έχει κλείσει πριν τον Σεπτέμβριο. Τραπεζίτες απέδωσαν την καθυστέρηση στο γεγονός ότι λεπτομέρειες της προτεινόμενης ανταλλαγής παραμένουν ασαφείς, με τα επίμαχα σημεία να αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η πρόταση δεν έχει οριστικοποιηθεί", είπε Έλληνας τραπεζίτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Άλλοι Έλληνες τραπεζίτες δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη παραλάβει το μνημόνιο συνεννόησης με τους οριστικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι 60-70% των ομολογιούχων έχουν εκφράσει πρόθεση να συμμετάσχουν, πριν την επίσημη διατύπωση της σχετικής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση.

"Περιμένουμε το ποσοστό να αυξηθεί μόλις γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις", είπε ο εκπρόσωπος. Νωρίτερα την Πέμπτη, ελληνική πηγή είχε πει ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών κυμαινόταν περίπου στο 50%, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά μόλις οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα χρειάζεται υψηλό ποσοστό συμμετοχής για να επιτύχει τον στόχο ανταλλαγής ομολόγων συνολικής αξίας 135 δις ευρώ. Η Αθήνα έχει δηλώσει ήδη ότι εξετάζει να επεκτείνει την προσφορά ανταλλαγής και σε ομόλογα που λήγουν έως το 2024, τέσσερα χρόνια αργότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε την Πέμπτη επιστολές σε 60 ομολόγους του σε Ευρώπη, Ασία και τις ΗΠΑ για να τους ενημερώσει για την πρόοδο στο σχέδιο ανταλλαγής χρέους, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η διορία για τη δήλωση συμμετοχής από τις ελληνικές τράπεζες εκπνέει στις 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τραπεζίτες, η κυβέρνηση ενδέχεται να βελτιώσει τους όρους εάν δει ότι δεν επιτυγχάνει τον επιθυμητό βαθμό συμμετοχής. Παραδείγματος χάριν, δήλωσε ένας, θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό περικοπής (haircut) χρέους που θα υποστούν οι ομολογιούχοι στο 19% από το 21%.

Οι τραπεζίτες διέψευδαν πάντως ότι η καθυστέρηση σχετίζεται με την διαμάχη μεταξύ Φινλανδίας και άλλων κρατών γύρω από το ζήτημα των εγγυήσεων που καλείται να δώσει η Ελλάδα για τη βοήθεια που θα λάβει.

http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gma
Keywords
Τυχαία Θέματα