«Καταγγελίες του Γιώργου Καρασμάνη στη βουλή για τον οδικό άξονα Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά-Έδεσσα»

Κατά τη συζήτηση επί της σχετικής Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας ο Γιώργος Καρασμάνης κατήγγειλε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της απελθούσας κυβέρνησης εξαιτίας των οποίων καθυστερούν ένα έργο πνοής για το νομό μας, τον οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών – Έδεσσας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της .....
ομιλίας του Γιώργου Καρασμάνη στη Βουλή:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, οι συνάδελφοι οι οποίοι προηγήθηκαν
στο Βήμα περιέγραψαν με στοιχεία, τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας που αφορά την κατασκευή των δημοσίων έργων.

Φοβάμαι πολύ ότι η βαρυχειμωνιά στην κατασκευή των οδικών δικτύων θα διαρκέσει ακόμη πολλούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Φυσικά δεν έχω τη δυνατότητα του χρόνου να αναλύσω τις επιπτώσεις, το έχουν κάνει ήδη οι συνάδελφοι που έχουν προηγηθεί.

Καθρέφτης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, κύριε Υπουργέ, είναι ο Νομός Πέλλας με το άθλιο κυριολεκτικά οδικό δίκτυο. Είναι ο μοναδικός Νομός που δεν έχει κάθετο, δεν έχει διέξοδο, δεν έχει δρόμο προς την Εγνατία Οδό. Γι’ αυτό από την πρώτη μέρα, ως Βουλευτής, έθεσα ως προτεραιότητα τον αγώνα, για την βελτίωση του οδικού δικτύου του Νομού.

Η κατασκευή του οδικού άξονα, κύριε Υφυπουργέ, «Χαλκηδόνας-Γιαννιτσά-Έδεσσα» είχε χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας έργο από τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια δεν βρήκαμε μελέτες, γιατί αν βρίσκαμε μελέτες ο δρόμος θα είχε ήδη κατασκευαστεί και δεν θα υπήρχε τώρα αντικείμενο συζήτησης.

Το 2006 πέτυχα την έγκριση κονδυλίου 5.000.000 ευρώ από το Γ΄Κ.Π.Σ. για την εκπόνηση μελετών και μάλιστα λόγω της σπουδαιότητας του έργου, οι μελέτες προβλέπουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα. Από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαν διασφαλιστεί 120.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή αυτού του έργου.

Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό έγγραφο.

Στο έγγραφο αυτό προβλέπεται μάλιστα το χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης αυτού του δρόμου. Για μεν το τμήμα «Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά» που περιλαμβάνει την παράκαμψη Χαλκηδόνας και την παράκαμψη Γιαννιτσών, προβλεπόταν να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2010. Για δε το δεύτερο οδικό τμήμα «Μαυροβούνι-Έδεσσα» προβλεπόταν να δημοπρατηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Επικαλούμαι τη μαρτυρία σας, κύριε Μαγκριώτη, που όταν είχατε έρθει αρχές του 2010 στην Έδεσσα, στην Πέλλα και είχατε μιλήσει με τους φορείς, είχατε επιβεβαιώσει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Βέβαια, υπήρξε μια παρέκκλιση στο χρονοδιάγραμμα γιατί οι μελέτες, όπως ξέρετε, είναι χρονοβόρες. Εδώ έχω τις απαντήσεις που έχετε δώσει. Σας έχω υποβάλει πάνω από δέκα ερωτήσεις και έχετε επιβεβαιώσει ότι το μεν πρώτο τμήμα
Keywords
Τυχαία Θέματα