Καντάφι: Από την Ελούντα με Παπανδρέου και Μιτεράν ως τη σφαγή της Μπρέγκα χωρίς Παπανδρέου και Σαρκοζί !

Γράφει ο Στρατής Ζουμπουλιάς

Βρισκόμαστε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την μεγάλη ανατροπή στην εξουσία της Λιβύης: Οι αντικαθεστωτικοί με την συνδρομή του ΝΑΤΟ έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, έχοντας πλέον υπό την κατοχή τους , το μέγιστο μνημείο εξουσίας της χώρας, το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Μουαμάρ Καντάφι αγνοείται, με τις.....
πληροφορίες να λένε ότι είναι υγιής , έχοντας
«δραπετεύσει» από τα σημεία που μαίνονται οι μάχες, όντας προστατευμένος από την προεδρική φρουρά. Είναι δύσκολο να προκαταβάλλει κανείς την σύλληψη ή την δολοφονία του. Σίγουρα ο –μέχρι πρότινος- παντοδύναμος Λίβυος ηγέτης δεν έχε δείξει ότι θα παραδώσει «εύκολα» τα όπλα.

Παρόλα αυτά δείχνει αποδυναμωμένος.

Οι προ εξεγέρσεως, φίλοι και σύμμαχοι του, τον έχουν εγκαταλείψει προστρέχοντας στους ηγέτες των αντικαθεστωτικών για να εκφράσουν την στήριξη τους. Η νέα πολιτική που χαράσσουν έναντι του καθεστώτος, διαβλέπει σε μια συνεργασία με την νέα κυβέρνηση και μια προσπάθεια να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην Λιβυκή μετά -Καντάφι εποχή. Και όμως, γυρίζοντας λίγους μήνες πριν οι σχέσεις Κανταφικού καθεστώτος και παγκόσμιων ηγετών έμοιαζαν ιδανικές:

Ξεκινώντας από την Ελλάδα ,που πλέον αναγνωρίζει επίσημα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως κυβέρνηση της Λιβύης, οι σχέσεις της με το Καθεστώς, ήταν πολύ στενές. Οι Ελληνολιβυκές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία: ήδη από το 1986 είχαν ξεκινήσει οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις των ηγετών, με τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Ανδρέα Παπανδρέου, να επισκέπτεται τον Καντάφι στην Τρίπολη, ενώ τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου έγινε τριμερής συνάντηση στην Ελούντα της Κρήτης, με την παρουσία Παπανδρέου, Μιτεράν, Καντάφι. Άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι που επισκέφτηκαν την Λιβύη είναι ο Γ. Κρανιδιώτης (Σεπτέμβριος του 1998, ως ΥΠ. Εξωτερικών), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (Μάιος 2005, ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης) και ο Γ. Βαληνάκης ( Ιούλιος 2005, ως ΥΦ. Εξωτερικών.). Παράλληλα σημαίνουσας σημασίας ήταν και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά από πρόσκληση του Καντάφι, τον Μάρτιο του 2006, συνοδευόμενος από τον κ. Βουλγαράκη (ως Υπουργό Πολιτισμού), τον κ. Βαληνάκη και Στυλιανίδη (ως Υφυπουργούς Εξωτερικών), τον κ. Δούκα (ως Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών), τον κ. Χριστοδούλου( Πρόεδρο Ελληνικών Πετρελαίων) καθώς και πλήθος Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η Λιβύη το 2008 ήταν ο 2ος σημαντικότερος εταίρος της Ελλάδας από τις Αραβικές χώρες, με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι πάντα ελλειμματικό για την Ελλάδα κυρίως λόγω της εισαγωγής αργού πετρελαίου. Ακόμη πιο πρόσφατα σε συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον Μουαμάρ Καντάφι, σε γεύμα που διήρκεσε πάνω από δυόμιση ώρες, συμφωνήθηκαν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, με τους κ. Παμπούκη και Ζλέτνι (Υπ. Σχεδιασμού και Οικονομικών του καθεστώτος) να την υπογράφουν. Οι συμφωνίες περιελάμβαναν επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία, την κλωστοϋφαντουργία, την μεταποίηση, τα
Keywords
Τυχαία Θέματα