Κάλπες αβεβαιότητας στην ΠΓΔΜ με ρυθμιστές τα αλβανικά κόμματα

Περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για την ανάδειξη των 123 μελών της Βουλής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στο κόμμα του πρωθυπουργού Ν.Γκρούεφσκι χωρίς, όμως, αυτοδυναμία.

Δύο είναι οι βασικότεροι συνδυασμοί που
διεκδικούν την ψήφο των πολιτών: της δεξιάς με 24 κόμματα που συνασπίζονται γύρω από το VMRO-DPMNE του....
πρωθυπουργού (19,4% της πρόθεσης ψήφου) και η συμμαχία της Αριστεράς, με μεγαλύτερο κόμμα την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που συγκεντρώνει το 15,1%,της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε ρυθμιστές ενδέχεται να αναδειχθούν τα δύο κόμματα των Αλβανών, το DUI και το DPA.

Το DUI του Αλί Αχμέτι συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ν.Γκρούεφσκι, ο οποίος θα μπορούσε να σχηματίσει μόνος του αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά είχε προτιμήσει να συνεργαστεί με το κόμμα του Αχμέτι ώστε να μην κατηγορηθεί ότι αποκλείει τους Αλβανούς από την εξουσία.

Όμως, το 47% των πολιτών της ΠΓΔΜ δηλώνουν αναποφάσιστοι λόγω του πολιτικού αξιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και της οικονομικής κρίσης.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Απρίλιο μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της αποχώρησης των βουλευτών του SDSM από το κοινοβούλιο.

Για πρώτη φορά, τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από την ομογένεια της ΠΓΔΜ.

Τα εκλογικά τμήματα -περισσότερα από 2.000- θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα.

Περίπου 3.500 παρατηρητές από την ΠΓΔΜ και 330 από το εξωτερικό θα ελέγχουν την εκλογική διαδικασία.

Το κρίσιμο ερώτημα για την Αθήνα είναι αν έπειτα από την εκλογική αναμέτρηση θα αλλάξουν οι συνθήκες, ώστε να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κουραστεί με τον Νίκολα Γκρούεφσκι και θα επιθυμούσε αλλαγή.

Διατηρεί επίσης ανοιχτούς διαύλους με τον αλβανικό παράγοντα και δεν θα ήθελε η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα τόσο στην Αλβανία, όσο και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, να επεκταθεί και στην ΠΓΔΜ.

Οι Αμερικανοί, πάντως, θέλουν λύση, ενώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα νήματα κινεί ο γνωστός από τη θητεία του στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, ευελπιστεί ότι αν ο Ν.Γκρούεφσκι βγει πραγματικά αποδυναμωμένος, ίσως αντιληφθεί πλέον πως ο δρόμος της μη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν οδηγεί πουθενά και ίσως εμφανιστεί διαλλακτικότερος για να τονώσει την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.

tanea.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα