«Ήξεις αφήξεις» για τα 15,4 εκατ. ευρώ της «Ελληνικός Χρυσός»

Με δύο πρόσωπα εμφανίζεται η κυβέρνηση στο χειρισμό της υπόθεσης της «Ελληνικός Χρυσός». Aπό τη μία δηλώνει υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντας, αλλά από την άλλη με τις πράξεις και τις νομικές της επιλογές στηρίζει ολοφάνερα τα συμφέροντα των....
ιδιωτών επενδυτών.

Η νεότερη εκδοχή για την περίφημη υπόθεση των χρυσών αποθεμάτων χρυσού της Χαλκιδικής προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει από την «Ελληνικός Χρυσός» να επιστρέψει το ποσό των 15,4 εκατ. ευρώ, εκτελώντας την απόφαση της ΕΕ, που έκρινε στις αρχές του χρόνου ως παράνομη την μεταβίβαση των μεταλλείων χρυσού στην
European Goldfield και τον όμιλο Μπόμπολα το 2003.

Παράλληλα όμως θα «τρέχει» και η προσφυγή που κατέθεσε η χώρα μας τον περασμένο Μάιο, με την οποία ζητά την αναίρεση της απόφασης της ΕΕ που επιτάσσει την επιστροφή των χρημάτων!

Τις απαραίτητες… διευκρινίσεις έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η απεμπλοκή του έργου μετά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων το περασμένο καλοκαίρι, η οποία με τη σειρά της άνοιξε το δρόμο και για την πρόσφατη συμμετοχή του Κατάρ στην Ελληνικός Χρυσός.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η ελληνική κυβέρνηση προχωρά κανονικότατα στη διαδικασία ανάκτησης του ποσού των 15,4 εκατομμυρίων, γιατί αυτό επιβάλλει η ορθή συμμόρφωση προς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι άμεσα εκτελεστή, ανεξάρτητα από την προσφυγή κατά της απόφασης αυτής». Δηλώνει μάλιστα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίζεται μέχρι κεραίας την στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επισημαίνοντας ότι ορθώς κινήθηκε δικαστικά ενώπιον του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, από την στιγμή που η χώρα με νόμο είχε κυρώσει την απόφαση της πώλησης των μεταλλείων και «υπάρχουν νόμιμοι λόγοι που έχουν να κάνουν με την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας, όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2003». Όπως σημειώνεται, «η προσφυγή της ελληνικής δημοκρατίας προχωρεί παράλληλα για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος από την επιβολή του προστίμου κατά της χώρας…».

Η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το ελληνικό δημόσιο έχει ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης της ΕΕ, προκειμένου το ποσό αυτό να μην εκταμιευθεί από την ιδιωτική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιανουάριο και έπειτα από έρευνα καταγγελιών που έγιναν το 2008 αποφάνθηκε ότι η συμφωνία πώλησης των μεταλλείων (σ.σ. 11 εκατ. ευρώ) ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας και ως εκ τούτου θεωρήθηκε ότι η European Goldfield έλαβε παράνομες επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και απαλλαγή από φόρους. Επιπλέον, κρίθηκε ότι η παραχώρηση του ενεργητικού των μεταλλείων σε ιδιώτες έγινε με αδιαφανείς διαδικασί
Keywords
Τυχαία Θέματα