ΗΠΙΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ Η ΕΛ.ΑΣ. ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΗΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Την ίδια στιγμή που η αστυνομία βομβαρδίζει χιλιάδες διαδηλωτές με δακρυγόνα που περιέχουν την ουσία CS, ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει πως τα στοιχεία για τις ποσότητες και το κόστος του «ψεκάσματος» αποτελούν κρατικό μυστικό, για την ακρίβεια «διαβαθμισμένες πληροφορίες». Ο Αθ. Κοκκαλάκης, σε απάντησή του προς την «Κ.Ε.», χαρακτηρίζει τα χημικά «το ηπιότερο μέσο καταστολής, όταν....
απαιτείται διάλυση του συγκεντρωμένου πλήθους», ενώ τονίζει ότι χρησιμοποιείται από αρκετές αστυνομίες σε Ευρώπη
και Αμερική.Στην πραγματικότητα όμως το δακρυγόνο CS αποτελεί ένα τοξικό χημικό ερεθιστικό, το οποίο «σε μεγάλες δόσεις, σε κλειστούς χώρους ή σε παρατεταμένη έκθεση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ενώ έχουν αναφερθεί θάνατοι από τους δακρυγόνους παράγοντες», σύμφωνα με μελέτη τεσσάρων ισραηλινών γιατρών στην έκδοση «Τα αρχεία της τοξικολογίας».

Οι επιστημονικές προειδοποιήσεις ώστε να μη χρησιμοποιείται το CS σε κλειστούς χώρους είναι αρκετές και πολύ σοβαρές. Γι' αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία οι δεκάδες καταγγελίες -ανάμεσά τους και η καταγγελία του Κ. Λουράντου, προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών- πως στις διαδηλώσεις για το μεσοπρόθεσμο άνδρες των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα μέσα στο μετρό. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το θέμα.

Εδώ και δεκαετίες το δακρυγόνο CS προκαλεί έντονα ερωτήματα. Το 1988 σε άρθρο της σύνταξης της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet» οι συγγραφείς απαίτησαν ένα μορατόριουμ στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών, ώστε να ερευνηθούν περαιτέρω οι μακροχρόνιες συνέπειές τους ειδικά στον τομέα της καρκινογένεσης. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πάντως, τους τελευταίους μήνες, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι θέτουν το ερώτημα το κατά πόσον είναι ηθικά σωστή η πώληση δακρυγόνων με CS στα καταπιεστικά καθεστώτα των εξεγερμένων αραβικών χωρών. Πάντως, ακριβώς τα ίδια χημικά -κι από τις ίδιες προμηθεύτριες εταιρείες- υπό την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά του, ο Αθ. Κοκκαλάκης επισημαίνει πως «τα μέσα ελέγχου για την αντιμετώπιση (δυναμικών μορφών) επεισοδίων που προμηθεύεται και χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία από το 1998 και μετά, παράγονται σε εργοστάσια δυτικών χωρών και περιέχουν την ουσία CS στην ελάχιστη επιτρεπτή συγκέντρωση».

Ωστόσο δεν αναφέρει τις εταιρείες κατασκευής. Πως, δηλαδή, τις χειροβομβίδες νέφους με CS τις προμηθεύουν οι εταιρείες Non Lethal Technologies και CSI. Πως τις φυσούνες που ψεκάζουν την ίδια χημική ουσία τις παίρνουν από μια βραζιλιάνικη εταιρεία, την Condor. Ούτε καν πως τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης τις αγοράζουν από τη Γερμανία.

Επιπλέον δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο κόστος αγοράς όλου αυτού του υλικού. Ούτε στις ποσότητες που χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία, παρ' όλο που οι... «απόρρητες» πληροφορίες βρίσκονται στο Διαδίκτυο ως προς την τιμή μο
Keywords
Τυχαία Θέματα