“Η Κρήτη θα σβήσει το χρέος της Ελλάδας!”

Της Κατερίνας Μυλωνά

Η απάντηση για την οικονομική κρίση θα έρθει από τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης! Η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του νησιού θα σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα για το....
κράτος αλλά και για την περιφέρεια Κρήτης.

Αυτά υποστηρίζει στην «Π» ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνης Φώσκολος.

Ο πλούτος της Κρήτης

Όπως
τονίζει, η...

αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης έκτασης περίπου 80.000 χιλιομέτρων, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της Ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Παράλληλα, στην αμέσως νοτιότερα αβυσσική λεκάνη του Ηρόδοτου (υπόλειμμα της Τηθύος θαλάσσης) φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων.

Επίσης, ξένες επιστημονικές δημοσιεύσεις εκτιμούν ότι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης εντός της Ελληνικής Α.Ο.Ζ., στους γεωλογικούς σχηματισμούς μιας έκτασης 60.000 χλ. , περικλείεται στερεό αέριο ( υδρίτες ) του απίστευτου μεγέθους των 30 Τρις m3. Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια θα είναι δυνατή η οικονομική ανάκτηση ενός μέρους του με βάση τις εξελισσόμενες νέες τεχνολογίες.

«Τελικά, τα επιστημονικά ερωτήματα που τίθενται δεν είναι πλέον αν υπάρχουν στο Λυβικό Πέλαγος ιζήματα μεγάλου πάχους ή συστήματα γένεσης/παραγωγής υδρογονανθράκων ή καλύμματα (Cap Rock), διότι αυτά είναι διαπιστωμένα, αλλά πού είναι οι θέσεις των στρωματογραφικών η τεκτονικών παγίδων για την εκμετάλλευση των υφιστάμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Την απάντηση θα δώσουν σύντομα τα σεισμικά ανάκλασης υψηλής ευκρίνειας που θα εκτελεσθούν στην περιοχή αυτή στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Φώσκολος.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι η Ευρώπη θα πρέπει από τώρα να αναζητά πρόσθετες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου πέραν της Ρωσίας και Β. Αφρικής. «Μοναδική λύση είναι η Ανατολ. Μεσόγειος με επίκεντρο το τρίγωνο Κρήτη-Καστελόριζο-Κύπρος που αναδεικνύεται κεφαλαιώδους σημασίας από γεωπολιτικής και γεωοικονομικής απόψεως. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες κατακύρωσης του διεθνούς διαγωνισμού που έχει ήδη προκηρύξει ανάδειξης αναδόχου εκτέλεσης των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, την αξιολόγησή τους από τον ανάδοχο και την υπόδειξη ζωνών ειδικού ενδιαφέροντος εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μέσω υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, οι οποίοι θα προσφέρουν, μεταξύ των άλλων, στην Ελληνική πολιτεία ένα ποσοστό από την αντλούμενη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου», τονίζει.

Δισ. δολλάρια

για τη χώρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, τα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας από την 25ετή εκμετάλλευση
Keywords
Τυχαία Θέματα