ΗΓΕΤΗΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Είναι πιά γενική παραδοχή από όλους όσους έχουν ζήσει την μεταπολίτευση, ότι ζούμε καταστάσεις που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε .

Η οικονομία μας διαλύθηκε, η κρατική μηχανή σάπισε, η εθνική μας κυριαρχία παραδόθηκε σε ξένους και αυτοί στους οποίους παραδόθηκε , οι ΕυρωΑμερικανοί, παραπαίουν και αυτοί οικονομικά . Η κοινωνία διαβρώθηκε και διαβρώνεται πληθυσμιακά και .......
πολιτισμικά με αντάλλαγμα το χρήμα, του οποίου όμως η ροή παύθηκε και αυτή γιά άγνωστο πλην μεγάλο χρόνο .

Από τους έξι θεσμούς τις κοινωνίας τους οποίους ονόμασε ο Μαρξ,
συγκεκριμένα, οικονομία, νόμο, πολιτική, οικογένεια, θρησκεία και παιδεία μόνον η οικογένεια παραμένει σχετικά ισχυρή , με αποτέλεσμα την ανομία όπως την ονόμασε ο Ε. Durkheim . Την κατάσταση, δηλαδή, κατά την οποία κάποιος από τους έξι θεσμούς καταρρέει ξαφνικά, το άτομο χάνει αυτό που τον δένει με την κοινωνία και αυτοκτονεί . Αποτέλεσμα η αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 40%, νούμερο εξωφρενικό . Βρισκόμαστε λοιπόν σε μιά ανομική κοινωνική κατάσταση που σημαίνει ότι η κοινωνία μας διαλύεται και αυτό τα μέλη της δεν το αντέχουν . Προτιμούν να μην ζουν πιά .
Δεν έχουμε μεγάλη διαφορά από τους τους ιθαγενείς που εξαγοράστηκαν με χάντρες και ξαφνικά βρέθηκαν να χάνουν ότι είχε νόημα γιά την ύπαρξή τους . Έτσι ακριβώς την πατήσαμε .

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

Κράτος θα πει κάτι που το σέβομαι γιά το κύρος του, την δύναμή του και την δικαιοσύνη του, και που ισχύει για όλους . Βία θα πει ξύλο , εξαναγκασμός διά της φυσικής δύναμης ή διά τής απειλής αυτής .

Έννομη βία (εφόσον οι νόμοι γίνονται από τους πολίτες) ίσον δημοκρατία . Παράνομη βία ίσον φασισμός ή έγκλημα .

Η βία έχει δύο δρόμους που μπορεί να φτάσει στον πολίτη . Εσωτερικά, όταν κάποιος άλλος δίπλα του τού επιτίθεται βίαια, και εξωτερικά όταν ένα άλλο κράτος σύσωμο επιτίθεται στο κράτος του .

Στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή και όχι μόνον κοινωνία, το δικαίωμα προστασίας των πολιτών από την βία, έχει περάσει στο κράτος . Το κράτος όντας πιό οργανωμένο και ογκώδες μπορεί πολύ εύκολα να επιβληθεί σε όποιον είναι βίαιος .

Επίσης, και αυτό είναι εξαιρετικά ουσιώδες, η καταστολή της βίας με βία δεν φτάνει . Το κράτος, διά μέσου της αποστολής που έχει αναλάβει γιά την εξάλειψη της βίας, έχει υποχρέωση να βρει και να καταπολεμήσει τα αίτια που την γεννούν . Αίτια που είναι ψυχοκοινωνικής φύσης και συνδέονται άμεσα με την παθολογία του ατόμου και την οικονομία της κοινωνίας . Εάν δεν το κάνει διαιωνίζει την βία υπογείως . Το Ελληνικό κράτος δεν το κάνει .

Γιά να βεβαιωθεί το κράτος ότι πράττει σωστά, έχει θεσπίσει μιά σειρά από διαδικασίες και διατάξεις που λέγονται νόμοι και βάσει των οποίων ασκεί ή όχι βία .

Αυτό συνεπάγεται μιά βασική αρχή : την αρχή της εμπιστοσύνης . Ότι δηλαδή οι πολίτες, έχοντας εκχωρήσει το δικαίωμά τους για άσκηση βίας στο κράτος, το εμπιστεύονται ότι θα κρίνει σωστά πότε και πώς θα χρησιμοποιή
Keywords
Τυχαία Θέματα