Η τρόικα πήρε τ' όπλο της (και σημαδεύει τους μικρομεσαίους)

Γράφει: Νίκος Ανδριόπουλος

Σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή με την τρόικα είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια ύστατη προσπάθεια να περάσει τις τροποποιήσεις που είχε προγραμματίσει στο Μεσοπρόθεσμο του προκατόχου του, Γιώργου Παπακωσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κενό που.....
έχει δημιουργηθεί αγγίζει τα 3,8 δισ.. ευρώ από τα 28 δισ. που προβλέπονται συνολικά στο πρόγραμμα.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, μετά και τη νέα συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, θα αφορούν σε:

• Μείωση του αφορολόγητου από 12 σε 8.000 ευρώ εκτός από ΑΜΕΑ και συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
Έκτακτη εισφορά σε όλους με όριο το ετήσιο εισόδημα των 12.000.
• Σταδιακές αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Αυτό το μέτρο προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσο μέσα από τη μικρή καθυστέρηση στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να «εξευμενίσει» τον βουλευτή Κοζάνης, Αλέκο Αθανασιάδη, ο οποίος για πολλοστή φορά χθες επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
• Αύξηση της τάξεως του 5% στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, η οποία πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώμβριο.
Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 5% σε πολύ υψηλά εισοδήματα, πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές), καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν σκέφτονται να πάρουν πίσω ορισμένες διορθωτικές κινήσεις των προκατόχων τους, όπως είναι ο ορισμός του αφορολόγητου για ΦΜΑΠ σε ακίνητη περιουσία με 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, αν και κάποιες άλλες «διαρροές» κάνουν λόγο για πιέσεις της τρόικας το αφορολόγητο να κατέβει στις 100.000 ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, διατηρείται η πρόθεση να μην επιβληθεί η εισφορά 1 ευρώ για ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας οριστικοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος γίνονται επιλογές ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας».

Βασικός στόχος, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας τους χρέους μας. Έπρεπε να προτείνουμε λύσεις για να καλύψουμε εκκρεμότητες 5,5 δισ.

Είναι κρίσιμο, τόνισε ο κ. Ε. Βενιζέλος, μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο γιατί το Μεσοπρόθεσμο είναι η προϋπόθεση για την 5η δόση.

Μεταξύ των μέτρων που ανέφερε μέχρι στιγμής ο υπουργός είναι η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης για επιχειρήσεις, η έκτακτη εισφορά 5% για τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, όπως βουλευτές, μετακλητά στελέχη και τα αιρετά στελέχη της τοπικής αυ
Keywords
Τυχαία Θέματα