Η Τουρκία μετά Ερντογάν.Οι διάδοχοι και οι εκτιμήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η συζήτηση για την “Τουρκία μετά τον Ερντογάν”,άνοιξε πια για καλά.Οι πληροφορίες που θέλουν το Τούρκο ηγέτη “να έχει δύο χρόνια ζωής”,έχουν προκαλέσει αναταραχή όχι μόνο στη Τουρκία,αλλά και έξω απ΄ αυτή.Τι εκτιμά η Ελλάδα ότι θα προκύψει μετά από μια πιθανή αποχώρηση Ερνογάν; Και τι δείχνει Αμερικανική έρευνα που έγινε το περασμένο Οκτώβριο σε 23 περιοχές της Τουρκίας.

Ανεξάρτητα από τη....
βασιμότητα που έχουν οι πληροφορίες του αμερικανικού think tank
Stratfor,οι οποίες διέρρευσαν μέσω Wikileaks όλοι πια αναρωτιούνται ποιος θα διαδεχτεί τον Ερντογάν και πως θα είναι η Τουρκία χωρίς τον Ταγίπ στο τιμόνι.Και ίσως ο πρώτος ενδιαφερόμενος για την επόμενη μέρα είναι η Ελλάδα.Το Onalert ,παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διπλωματικών και άλλων υπηρεσιών ,οι οποίες κι έχουν φθάσει στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Τι προβλέπει η Αθήνα,τι την ανησυχεί αν για οποιοδήποτε λόγο ο Ερντογάν αποχωρήσει από την εξουσία;

Τα στοιχεία που υπάρχουν για την μετά Ερντογάν Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά. Πρώτα για την ίδια τη Τουρκία.Τι λένε οι εκτιμήσεις των Ελλήνων που έχουν μελετήσει το σκηνικό της “μετά Ερντογάν” Τουρκίας:

•Θα υπάρξει σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.Σύγκρουση διαδοχής

•Τα ποσοστά του ΑΚΡ θα μειωθούν όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και δείχνουν ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων,λέει ότι δεν θα ψηφίσει ΑΚΡ αν ο Ερντογάν για οποιοδήποτε λόγο αποχωρήσει.

•Οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες προέρχονται ασφαλώς από τους ισλαμιστές,αλλά ο Ερντογάν είχε κατορθώσει να διευρύνει την εκλογική βάση του κόμματός του λαμβάνοντας ψήφους και από μια εθνικιστική-συντηρητική δεξαμενή ψηφοφόρων.
•Διάδοχος του Ερντογάν ποιος θα είναι; Κανείς από τους φερόμενους να διεκδικήσουν την αρχηγία δεν διαθέτει τα ηγετικά προσόντα του.

•Να σημειωθεί ότι οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Τούρκοι πολίτες που στήριζαν την εξέλιξη της υπόθεσης «ERGENEKON»,είχαν μειωθεί ακόμη και τώρα που ο Ερντογάν ηγείται και έδιναν μικρή πίστωση χρόνου στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία και η φτώχεια τα οποία θεωρούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα της Τουρκίας.
Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι:
• Αμπντουλάχ Γκιουλ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες να επιλεγεί ως διάδοχος του Ερντογάν. Η μεταπήδησή του από τη Προεδρία στη πρωθυπουργία στα πρότυπα...Πούτιν-Μεντβιέτεβ θεωρείται απίθανη.

•Τανέρ Γιλντίζ-Υπουργός Ενέργειας
•Το Stratfor στις πληροφορίες που διέρρευσαν υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν εμπιστεύεται δύο ανθρώπους. Ο ένας είναι ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο δεύτερος ο αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν.

•Αλί Μπαμπατζάν-Αντιπρόεδρος

Βασικό στέλεχος του κόμματος με σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Δεν διαθέτει τα ηγετικά προσόντα του Ερντογάν, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. Η εκλογή του στην Πρωθυπουργία
Keywords
Τυχαία Θέματα