Η σοφία των παιδιών

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε τα παιδιά και να μην τους δίνουμε σημασία. Έχουμε μάλιστα και διάφορες ανάλογες εκφράσεις, τύπου, "Μη γίνεσαι παιδί" ή "Ελα μωρέ τώρα το παιδί άκουσες;".

Στο Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο τα παιδιά αναφέρονται τρεις φορές. Οι οποίες είναι αρκετές για να....
καταλάβεις την σημαντικότητα και τον καταλυτικό ρόλο της λειτουργία τους για την είσοδο στην βασιλεία των ουρανών.

Τότε του έφεραν μερικά παιδιά, για να βάλει τα χέρια επάνω τους και προσευχηθεί. Οι δε μαθητές τους επέπληξαν, Ο Ιησούς
όμως τους είπε, "Αφήστε τα παιδιά και μη τα εμποδίζετε να έρθουν σε μένα, διότι σε τέτοιους ανήκει η βασιλεία των ουρανών".

Κατά Ματθαίον κεφ 19 13-15

Εκείνη την ώρα ήρθαν οι μαθητές στον Ιησού και του είπαν, "Ποιος άραγε θα είναι ο μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών;". Και αφού προσκάλεσε ένα παιδί, το έβαλε ανάμεσά τους και είπε, "Σας βεβαιώ ότι, εάν δεν μετανοήσετε και δεν γίνετε σαν τα παιδιά, δεν θα μπείτε στην βασιλεία των ουρανών. Εκείνος, που θα ταπεινώσει τον εαυτό του σαν τούτο το παιδί, αυτός θα είναι ο μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών. Και εκείνος, που θα δεχθεί ένα τέτοιο παιδί στο όνομα μου, εμένα δέχεται".

Κατά Ματθαίον κεφ 18 1-5

Κατά εκείνο τον καιρό έλαβε τον λόγο ο Ιησούς και είπε, "Σε δοξάζω Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι έκρυψες αυτά από σοφούς και ευφυείς και τα φανέρωσες σε νήπια.

Ναι Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου".

Κατά Ματθαίον κεφ 11 25

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι τα παιδιά πρέπει να ναι το παράδειγμα μας προς μίμηση.

Όμως εδώ δημιουργείται άμεσα μια απορία. Σε τι πρέπει να μοιάσουμε;

Τα παιδιά έχουν περιέργεια, δίψα για μάθηση. Έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους γονείς τους. Οτιδήποτε θελήσουν το ζητάνε από αυτούς.

"Ζητάτε και θα σας δοθεί, ερευνάτε και θα βρείτε, κτυπάτε και θα σας ανοιχτεί η πόρτα. Διότι ο καθένας που ζητά, λαμβάνει, και καθένας που ερευνά βρίσκει, και σε εκείνον που κτυπά, θα του ανοιχτεί η πόρτα. Ή ποιος από σας, όταν το παιδί του ζητήσει ψωμί, θα του δώσει πέτρα; Ή αν του ζητήσει ψάρι, θα του δώσει φίδι; εάν λοιπόν εσείς, που είστε κακοί, ξέρετε να δίνετε τα ωφέλιμα πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας ο ουράνιος θα δώσει αγαθά πράγματα σε κείνους που τον παρακαλούν;"

Κατά Ματθαίον κεφ 7 7-11

Είναι ταπεινά, όπως λέει και ο Κύριος, έχουν ειλικρίνεια, αφέλεια και το πιο βασικό δεν έχουν κακία.

Όμως με την νόηση τι γίνεται;

Τα παιδιά έχουν χαοτική λειτουργία στην σκέψη τους, δεν έχουν μέτρο, και σίγουρα το μυαλό τους δεν μπορεί να κάνει πολύπλοκες και σύνθετες σκέψεις.

Όταν μας λέει λοιπόν να γίνουμε σαν τα παιδιά, εννοεί και στο μυαλό;

Αδερφοί, μη γίνεστε παιδιά κατά το νου, αλλά να είστε νήπια κατά της κακίας, κατά δε το νου, να γίνεστε τέλειοι.

Προς Κορίνθιους κεφ 14 20

Οπότε αυτά που έκρυψε από σο
Keywords
Αναζητήσεις
η σοφια των παιδιών
Τυχαία Θέματα