Η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο στα ενεργειακά

Για το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, προκαλώντας δικαιολογημένη ευφορία στη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα, η Ρωσική Ομοσπονδία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η....
λύση του Κυπριακού πρέπει σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση στην Κύπρο
αναφέρεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία εξέφρασε μια «ξεκάθαρη θέση αρχών η οποία στηρίζεται απόλυτα στο διεθνές δίκαιο, το οποίο θα πρέπει όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται και να εφαρμόζουν αυστηρά».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή του στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Συνθήκη Μοντέγκο Μπέι, 1982, Τζαμάικα), την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία επικύρωσε στις 12/3/1997 και η Κυπριακή Δημοκρατία από τις 12/12/1988.

Στη ρωσική θέση τονίστηκαν και τα σχετικά άρθρα της Σύμβασης που αφορούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ γειτονικών κρατών, συμφωνίες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και επικυρώσει με τρεις γειτονικές της χώρες, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται τελευταία στις σχέσεις με τη Βηρυτό.

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλήγει με την έκφραση δημόσιας ευχαριστίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι «είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτή τη σθεναρή στάση της Ρωσίας που πάντοτε αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ασπίδα και στήριγμα για τις όποιες απειλές της Τουρκίας, ασπίδα που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Τι έχει κάνει όμως τη Μόσχα να παρεμβαίνει στο θέμα με τον τρόπο που το κάνει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία; Οι Ρώσοι θα συμμετάσχουν κατά πάσα πιθανότητα στην εξόρυξη των κυπριακών κοιτασμάτων, αποσπώντας σχετική άδεια για τη διενέργεια ερευνών σε ένα ή δύο θαλάσσια «οικόπεδα». Εάν αποδειχθεί ότι η ρωσική συμμετοχή έρχεται μετά από συνεννόηση και απόσπαση συγκατάθεσης από την Ουάσιγκτον, εταιρίες της οποίας θα έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση – εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αυτό θα σήμαινε πολλά – και ιδιαιτέρως δυσοίωνα – για τη θέση της Τουρκίας στη «σκακιέρα» της περιοχής, αλλά και για τις ευρύτερες ισορροπίες σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη γεωπολιτική περιφέρεια.

http://www.defence-point.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα