Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο στόχαστρο της τρόϊκας

Πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω ελαστικοποίησή τους, ζήτησαν χθες από τον υπουργό εργασίας, κ. Κουτρουμάνη, τα μέλη της τρόϊκας
που συναντήθηκαν μαζί του, προβάλλοντος το επιχείρημα πως παρατηρείται πολύ μεγάλη στασιμότητα στο θέμα της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων για τις οποίες, ωστόσο, ο κ. Κουτρουμάνη παρείχε την....
διαβεβαίωση πως το υπουργείο εργασίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία πολύ σύντομα θα εφαρμόσουν μία σειρά από αντιγραφειοκρατικά μέτρα, τα οποία όπως ισχύουν σήμερα, δημιουργούν εμπόδια στην άμεση εφαρμογή του μέτρου (αιτιολογικές
εκθέσεις κ.ο.κ.)
Εκτός από τα εργασιακά, επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι άξονες Υγεία-δαπάνες και συντάξεις. Σχετικά με τις δαπάνες Υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν εμμονή σχετικά με τη μείωση των γιατρών του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, αλλά και των αμοιβών τους. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.

Αναφορικά με τις συντάξεις υπήρξε ενδιαφέρον για τη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27- χαρακτηριστικά. Επιμονή υπήρξε επίσης για διευκρινίσεις στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού.

Σημειώνει επίσης, ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει εντός του Σεπτεμβρίου και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύντομα ολοκληρώνονται και οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Συνολικά, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισεκ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία, συμπληρώνει, δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα