Η Πολεμική Αεροπορία «μαζεύεται»

Η μετακίνηση της 383 ΜΕΕΑ από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα είναι μια μόνο από αποφάσεις που υλοποιεί η ηγεσία της ΠΑ προκειμένου, όπως είχαμε γράψει, να μειωθούν να λειτουργικά έξοδα.

Ήδη όμως ολοκληρώθηκε και η μετακίνηση των αεροσκαφών της 346 Μοίρας από την 110 ΠΜ, στην 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου, από την οποία η Μοίρα είχε μετακινηθεί στην....
Λάρισα το 1997, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος
για την υποδομή και αξιοποίηση των -τότε- νέων F-16 Block 50. Αναφερόμαστε μόνο σε αεροπλάνα, καθώς η τύχη της ίδιας της Μοίρας κρίθηκε τελικά στο τέλος της Άνοιξης και σήμερα 2 Σεπτεμβρίου αναστέλει τη λειτουργία της σε ειδική τελετή στην Λάρισα.

Η συγκέντρωση των F-16 Block 30 σε μια βάση αποτελεί λογική και ίσως αναμενόμενη απόφαση, δεδομένου και του περιορισμένου πλέον αριθμού τους λόγω απομειώσεων από περιστατικά. Από την άλλη, η 111 ΠΜ γίνεται πλέον μια «super base», η μεγαλύτερη στην ΠΑ, με τα αεροπλάνα κυριολεκτικά να ξεχειλίζουν στις υποδομές της, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει την έκταση της 110 ΠΜ (που ήταν παλαιότερα «γεμάτη»). Το πρόβλημα είναι περισσότερο καθημερινών επιχειρήσεων παρά επιχειρησιακό σε γενικότερο πλαίσιο. Η συγκέντρωση των αεροσκαφών σε μια βάση, με δεδομένο ότι υπάρχει δυνατότητα διασποράς σε περίοδο κρίσης δεν δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα. Αντίθετα ο συνωστισμός σε καθημερινή βάση θα είναι σημαντικό πρόβλημα.

Οι πληροφορίες όμως λένε ότι το «μάζεμα» δεν σταματάει εδώ. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η μετακίνηση της 346Μ αφήνει… «άδεια» την Λάρισα και ήδη υπάρχει εδώ και καιρό φημολογία ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί άλλα αεροπλάνα. Δια της ατόπου απαγωγής, μία μόνο μετακίνηση είναι «λογική» και ακριβώς γι’ αυτή υπάρχει έντονη φημολογία το τελευταίο διάστημα, που θα σημάνει όμως ότι ταυτόχρονα θα κλείσει μια από τις ”μεγάλες” βάσεις της ΠΑ. Μέχρι σήμερα ότι έχει κλείσει, ήταν σχετικά μικρή εγκατάσταση. Μήπως τελικά οι παλαιότερες πληροφορίες για μετακίνηση των RF-4E στην Ανδραβίδα δεν θα επαληθευθούν, αλλά θα είναι τα F-4E που θα έλθουν να τα συναντήσουν στην Λάρισα; Ίσως δεν γίνει φέτος, αλλά φαίνεται ότι έχει εξεταστεί και απομένει η τελική απόφαση.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στο μεταξύ εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους (λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να ασχοληθούν) με την μετακίνηση των CL-415 στην Ελευσίνα. Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθούμε να ακούμε από την δεύτερη το ανακριβές (και όταν επαναλβάνεται κατάντά και ανόητο) επιχείρημα «της απογύμνωσης της βόρειας Ελλάδας από πυροσβεστικά μέσα, που θα επιφέρει η μεταφορά της Μοίρας». Να υπενθυμίσουμε, για άλλη μια φορά, σε όσους το ισχυρίζονται ότι η πυρόσβεση λειτουργεί έτσι και αλλιώς με κλιμάκια και στην Θεσσαλονίκη, στην διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου δεν μένουν πάνω από 2 CL-415, που συμπληρώνονται από 2 CL-215 μετακινούμενα από την Αθήνα. Αντίθετα θα ήταν ενδιαφέρον να μας πούνε όσοι αποφάσισαν το 2004 (20-12) και υλοποίησαν το 2006 την μετακίνηση της 383 Μ
Keywords
Τυχαία Θέματα