Η «μητέρα» των μαχών για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο το μέλλον στα εργασιακά.
Μετά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια κοινή στάση απέναντι στην τρόικα, θέτοντας δύο «κόκκινες γραμμές», τις οποίες θα παρουσιάσει ο υπουργός στους πιστωτές και....
αφορούν: τη διατήρηση του κατώτατου μισθού, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναμένεται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.
Βέβαια, στη θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, με την εξαιρετικά περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης, προκαλείται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο η τρόικα θα δεχθεί «κόκκινες γραμμές» σε ένα τόσο καυτό ζήτημα. Σε περίπτωση δε που ο νέος γύρος σκληρών διαβουλεύσεων βαλτώσει, δεν είναι απίθανη η κατάργηση ενός μισθού, κάτι που οι πιστωτές φαίνεται να ζητούν επιτακτικά.
Εξάλλου, στο τραπέζι της χθεσινής υπουργικής σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πως κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς και τονίστηκε επίσης ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Το «άνοιγμα» του 2011, ύψους 2 δισ., αποφασίστηκε να καλυφθεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι βρέθηκε κοινός τόπος για κλιμακωτές και όχι οριζόντιες μειώσεις, με τον κ. Κουτρουμάνη να περιμένει τις επόμενες ώρες προτάσεις από ΝΔ και ΛΑΟΣ με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 150 εκ ευρώ.

http://voria.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα