Η Μαρίν Λεπέν παρουσίασε το προεκλογικό της πρόγραμμα

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε το Σάββατο, να ξαναδώσει στους πολίτες της χώρας "την υπερηφάνειά τους" και να αποκαταστήσει "την επιρροή της Γαλλίας" σε διεθνές επίπεδο εάν εκλεγεί πρόεδρος το 2012.

Παρουσιάζοντας το προεκλογικό της πρόγραμμα στο Παρίσι, η Λεπέν είπε ότι θέλει να.....
ξαναδώσει στους Γάλλους τη χώρα τους. Η Λεπέν επιτέθηκε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς χαρακτηρίζοντάς
τους αντιδημοκρατικές και πρόσθεσε ότι θα δημιουργήσει ένα υπουργείο εθνικής κυριαρχίας για να τερματίσει τη "σκλαβιά" της Γαλλίας επαναδιαπραγματευόμενη τις συνθήκες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα απέρριψε το ευρώ, λέγοντας ότι το ενιαίο νόμισμα "προκαλεί ασφυξία" στις ευρωπαϊκές οικονομίες και μειώνει την απασχόληση. Η Λεπέν, η οποία αντικατέστησε τον πατέρα της, ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, στην ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο-- προσπαθεί να απαλλάξει το κόμμα από την παγιωμένη εικόνα του και να το παρουσιάσει ως πιο μετριοπαθές.

Αντίθετα με τον πατέρα της, αποφεύγει να επιτίθεται στους έγχρωμους και στους εβραίους. Πάντως είναι ιδιαίτερα επικριτική έναντι του Ισλάμ και κατηγορεί τους μουσουλμάνους ότι ποδοπατούν τις κοσμικές αξίες της Γαλλίας.

Υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί θα σταματήσει την μετανάστευση, που δημιουργεί έναν "εφεδρικό στρατό του κεφαλαίου" και πως θα δώσει προτεραιότητα στους γάλλους πολίτες σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, τη στέγαση και την κοινωνική πρόνοια και την επιδοματική πολιτική.

Ακόμα, είπε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του τεράστιου γαλλικού δημόσιου χρέους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Είπε ότι στόχος της είναι να προωθήσει την ενίσχυση του κράτους έναντι της παγκοσμιοποίησης. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Λεπέν να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά το Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ και το σημερινό συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρίας CSA που δημοσίευσαν πολλά γαλλικά ΜΜΕ την Πέμπτη η Λεπέν αναμένεται να συγκεντρώσει το 16% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, έναντι 34% του Ολάντ και 27% του Σαρκοζί. Άλλες δημοσκοπήσεις της δίνουν έως και το 19% των ψήφων.

Το 2002, ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε καταλάβει την δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, υποσκελίζοντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν. Στον δεύτερο γύρο είχε κερδίσει ο Ζακ Σιράκ.

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα