«Η κοινωνία βολεύτηκε μέσα στην ανομία»

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο Πάνος Μπεγλίτης

«Στις σημερινές συνθήκες η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βάθαινε την κρίση και την πολιτική αστάθεια». Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης παραδέχεται ότι «η ανικανότητά μας για χρόνια να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή είναι μία από τις ....
αιτίες της κρίσης».

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Πάνου Μπεγλίτη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» :

- Το καθεστώς Καντάφι καταρρέει, το καθεστώς Ασαντ
δολοφονεί μαζικά τους πολίτες της Συρίας. Και με τα δύο το κόμμα σας είχε πολύ στενές σχέσεις.

Πρόκειται για δύο εξίσου αποκρουστικές εκφράσεις ενός αυταρχικού και αντιδημοκρατικού συστήματος που διακρίθηκε για τον νεποτισμό, τη διαφθορά και τη βίαιη καταστολή. Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτά τα καθεστώτα και τις απάνθρωπες πρακτικές τους. Εχουμε, ως χώρα, συμφέρον να είμαστε ενεργά παρόντες στις εξελίξεις, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γενικότερα όμως οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο δείχνουν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα διακρίθηκε για την αδυναμία του να προσεγγίσει μεταπολεμικά, με ψυχραιμία και ρεαλισμό το χώρο της Μέσης Ανατολής. Ιστορικές και πολιτικές ιδεοληψίες κυριάρχησαν. Και αυτό που υποστηρίζω δεν αφορά μόνον το ΠΑΣΟΚ, που έχει ασφαλώς τις δικές του ευθύνες.

- Μ' εκείνο το «λεφτά υπάρχουν» πότε θα αναμετρηθείτε;

Αναμετριόμαστε, καθημερινά, με την ουσία του μηνύματος, δηλαδή με την πραγματικότητα της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης πόρων, με τη μείωση αντιπαραγωγικών δαπανών, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη γενικευμένη ανομία. Το πραγματικό νόημα αυτού του προεκλογικού συνθήματος, όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα, με όρους διακυβέρνησης, το καθιστά μόνιμα επίκαιρο.

- Επικαλείστε την κρίση για να δικαιολογήσετε τη σκληρή πολιτική λιτότητας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι μόνο 160.000 Ελληνες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο. Οι φοροφυγάδες σάς κοροϊδεύουν κατάμουτρα.

Δεν έχουμε κοινωνική διαστροφή. Δεν μισούμε την κοινωνία, όπως μας παρουσιάζετε. Η κρίση είναι υπαρκτή και πολυδιάστατη και μόνο μέσα από γενναία και επώδυνα για όλους μέτρα μπορούμε να την υπερβούμε. Η φοροδιαφυγή και η συλλογική μας ανικανότητα για χρόνια να την αντιμετωπίσουμε, είναι μια από τις αιτίες που φθάσαμε στην κρίση. Δεν είναι όμως μόνο δική μας ευθύνη. Η ίδια η κοινωνία βολεύθηκε μέσα στην ανομία. Η περίοδος της εικονικής πραγματικότητας και της υποκρισίας έχει κλείσει. Πολλοί διαμαρτύρονται για το τέλος των ψευδαισθήσεων. Ας ακούσουμε μόνον εκείνους που έχουν πραγματικό λόγο να διαμαρτύρονται, ακόμα και όταν μας βρίζουν.

- Πολλές κοινωνικές ομάδες σε λίγες μέρες θα κατεβούν στους δρόμους. Θα αντέξετε; Οι εκλογές θα ήταν μια λύση;

Σε συνθήκες βαθιάς συστημικής κρίσης τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ως κεκτημένο, από εκείνα που ζήσαμε και υποστηρίξαμε στο παρελθόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα