Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επανεκκίνηση και απλές λύσεις

Γράφει ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος*

Μέσα στη δεινή οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, όπου τα spread των δεκαετών ομολόγων έχουν υπερβεί τις 3.300 μονάδες, τα CDS τις 10.000 (μεγέθη τα οποία είναι υπερδιπλάσια ακόμη και σε σχέση με εκείνα των εμπόλεμων κρατών), η μαύρη τρύπα των εσόδων διογκώνεται. To οικονομικό επιτελείο προβλέπει Έλλειμμα άνω του 10% για το τρέχον έτος, ο μεταβατικός πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος
αντί να σπεύσει προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του ειδικού σκοπού της κυβέρνησης του και σε.....
εκλογές, δίνει την εντύπωση με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι επιδιώκει την παράταση της θητείας του.
Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, ο κος Παπαδήμος απλώς παρακολουθεί τους υπουργούς του και υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται στον «βατήρα» της κούρσας διαδοχής του κ. Γ. Παπανδρέου-- αν τελικά αυτός αποχωρήσει.

Στην Ελλάδα του 2011, ο αριθμός των ανέργων τείνει να υπερβεί επισήμως 1.000.000 Τα συσσίτια στα σχολεία πολλαπλασιάζονται, η εορταστική αγορά θυμίζει κάτι από μετακατοχικό θλιβερό παζάρι όπως μας το περιέγραφαν οι πατεράδες μας, η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν παγώσει εντελώς ενώ τα αναπτυξιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 15 δις ευρώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει νέος άνθρωπος που να μη σκέφτεται τη φυγή του στο εξωτερικό, ενώ όσοι καταφέρνουν να βρεθούν για δουλειά ή σπουδές στην Ευρώπη, τον Καναδά ή την Αυστραλία αντιμετωπίζονται στην καλύτερη των περιπτώσεων ως παρίες ή ως πολιτισμικά μιάσματα.

Υπό αυτό το δυσμενές πρίσμα, καθίσταται σαφές στον καθένα ότι χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση της Οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Καταρχήν χρειάζονται πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας που έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη. Ειδικά στην περιοχή μας η ανεργία των νέων ξεπερνά το 35%.

Στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης της Οικονομίας θα ήταν χρήσιμο να γίνει οριοθέτηση οικονομικών επιχειρηματικών – επενδυτικών ζωνών, όπου θα υπάρχουν ειδικά φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις. Έτσι, οι επιχειρηματίες δεν θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στη Βουλγαρία και τα Σκόπια, αλλά θα παραμένουν εδώ και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο.

Η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης είναι απαραίτητη, ώστε οι φόροι να καταβάλλονται και να σταματήσει επιτέλους αυτή η κινηματογραφική προσαγωγή των μεγαλοοφειλετών στα δικαστήρια, όπου τελικά τίποτε δεν επιτυγχάνεται. Ούτε οι ήδη βεβαιωμένοι φόροι εισπράττονται, ούτε ποινικές συνέπειες υφίστανται οι παρανομούντες. Επιχειρηματίες με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων συλλαμβάνονται και μετά την προσαγωγή τους στο Αυτόφωρο αφήνονται ελεύθεροι αφού καταβάλλουν 500 και 1.000 Ευρώ που απαιτούνται για την υπαγωγή τους στο ρυθμιστικό καθεστώς των οφειλών τους,. Παράλληλα κάνουν χρήση των ορθάνοιχτω
Keywords
Τυχαία Θέματα