Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι Προκαθήμενοι του Πατριαρχείου της Γεωργίας και της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, κατά τη μετάβασή τους στη Μόσχα για τα γενέθλια του Πατριάρχη Ρωσίας, κατέστησαν σαφή τρία πράγματα.

1.) Οτι είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του Πατριαρχείου Ρωσίας στον αγώνα για πρωτοκαθεδρίες στην Εκκλησία.
2.) Οτι εκτιμούν βαθύτατα τον Πατριάρχη Κύριλλο και ότι τον θεωρούν ως ένα εξαίρετο ιεροκήρυκα με τεράστιο προσωπικό κύρος στη Ρωσία και στη Ρωσόφωνη Ορθοδοξία εν γένει,
και....

3.) Οτι ζητούν ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων στη μέλλουσα να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Οι συνεντεύξεις των δύο Προκαθημένων επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας είναι αποφασισμένο να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα για να αντιμετωπίσει τους σχεδιασμούς του Φαναρίου και ότι στην πορεία του έχει πολλούς συμμάχους.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ

Επί της ουσίας. Οι θέσεις για την άναγκη λήψεως των αποφάσεων με ομοφωνία είναι λανθασμένη για δύο λόγους.
1.) Επειδή δεν είναι αυτή η μαρτυρία της δισχιλιετούς Ιστορίας της Εκκλησίας, όπου οι αποφάσεις των Συνόδων διατρανώνονταν με την “ψήφο των πλειόνων”, αλλά και
2.) Επειδή αυτό που μετρά δεν είναι η λήψη ομόφωνων αποφάσεων αλλά κατά Θεόν αποφάσεων και η ομοφωνία των συνοδικών με την πίστη της Εκκλησίας.

Θα μας επιτραπεί μάλιστα - με όλο το σεβασμό προς τους δύο Προκαθημένους - να παρατηρήσουμε ότι καμιά εμπιστοσύνη δεν είναι δυνατόν να έχουν οι πιστοί προς αρχιερείς, οι οποίοι συνέρχονται επί το αυτό όχι για να μελωδήσουν εναρμόνιο μέλος θεολογίας, αλλά για να γιορτάσουν γενέθλια! Η ομοφωνία ή έστω η πλειοψηφία ιεραρχών με τόσο βαθύ εκκοσμικευμένο φρόνημα συνιστά βάσανο φαιδρότητας και όχι συμφωνία με την παράδοση της Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου θα συμφωνήσουμε ολοθύμως με την εισήγηση των Προκαθημενων να μη συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Οχι βέβαια για τους λόγους που αναφέρουν οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Γεωργίας και της Τσεχίας και Σλοβακίας αλλά για να διαφυλαχθεί η Εκκλησία από την εκκοσμίκευση, τον εθνοφυλετισμό, τις κακοδοξίες και τα σχίσματα.

panayiotistelevantos.blogspot.com
Keywords
Τυχαία Θέματα