Η αξιοποίηση του Ελληνικού και το εξώδικο των Δήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοθέτημα δίνει «ουσιαστική αξία» στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου, ενώ θέτει αναγκαίους περιορισμούς, «ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επένδυση πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή της διάσταση, θα αποδώσει στους....
κατοίκους της ευρύτερης περιοχής χώρους αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων».

Με
τις διατάξεις του ν/σ καθορίζονται η δόμηση, οι επιτρεπόμενες χρήσεις και η δημιουργία «Μητροπολιτικού Πάρκου Αναψυχής» ενώ ενσωματώνεται στην προς αξιοποίηση έκταση και η παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά. Το «πάρκο πρασίνου και αναψυχής» που θα δημιουργηθεί στο τμήμα του πρώην αεροδρομίου, θα έχει επιφάνεια έκτασης τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων, και θα περιλαμβάνει χρήσεις πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών. Οι δημόσιοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι θα καταλαμβάνουν το 40% της έκτασης, οι ιδιωτικοί ανοιχτοί πράσινοι χώροι το 20 %, τα κτίρια 20% και οι δρόμοι επίσης 20%.

Οι Δήμοι Σπάτων – Αρτέμιδος, Κορωπίου, Παιανίας και Μαρκοπούλου διατηρούν στο ακέραιο το κατοχυρωμένο με νόμο του κράτους (Ν.2338/1995) δικαίωμά τους να συμμετάσχουν με ποσοστό 10%, συνολικά όλοι οι Δήμοι, στην επιχειρούμενη διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει πως το 10% των εσόδων του «Διαχειριστικού Φορέα Μητροπολιτικής Ζώνης Πρασίνου Λεκανοπεδίου Αθηνών» που είχε συσταθεί, θα κατανεμηθούν αναλόγως στους παραπάνω Δήμους ως αντισταθμιστικά οφέλη για τη δημιουργία υποδομών και δικτύων ποιότητας ζωής, λόγω της λειτουργίας του «Ελ. Βενιζέλου».

Όμως το «κράτος» άλλαξε γνώμη και επιχειρεί να ανατρέψει το παραπάνω δικαίωμα. Οι Δήμοι των Μεσογείων δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν την αυθαίρετη και αντισυνταγματική κατάργηση των προβλεπόμενων στο νόμο αντισταθμιστικών οφελών τους από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τονίζουν ότι θα αποκρούσουν με κάθε νόμιμο μέσο την απόπειρα υφαρπαγής της περιουσίας τους. Έτσι έστειλαν εξώδικο, το οποίο παραθέτουμε για να καταλάβετε τι συμβαίνει …
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Των

1. Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει στο Κορωπί Αττικής (Μεσόγεια) και εκπροσωπείται νόμιμα.

2. Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει στο Μαρκόπουλο Αττικής (Μεσόγεια) και εκπροσωπείται νόμιμα.

3. Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ – ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει στην Παιανία Αττικής (Μεσόγεια) και εκπροσωπείται νόμιμα.

4. Νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ» (πρωτοβάθμιος Ο.Τ.Α.), που εδρεύει
Keywords
Τυχαία Θέματα