Η απάτη με τα λευκά ψηφοδέλτια

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί ευρέως μέσω e-mails και σε διάφορα blogs, η προτροπή προς το εκλογικό σώμα, να ψηφίσει "λευκό" στις επόμενες εκλογές, γιατί όπως υποστηρίζει αυτός που το έγραψε, σε περίπτωση που τα λευκά ξεπεράσουν το 50% των ψηφοδελτίων... διαλύονται τα κόμματα. Ισχυρίζεται δηλαδή πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση την αρχή της Δεδηλωμένης (δήλωση της βούλησης του λαού), της Λαϊκής Κυριαρχίας και την αρχή της Ισότητας της ψήφου πρέπει να διαλύσει
τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, να.....
ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να δώσει εντολή σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών προκειμένου να εκφράσουν την λαϊκή βούληση.
Δεν γνωρίζω πως έβγαλε αυτό το συμπέρασμα όποιος το έγραψε, αλλά εκτός από αναληθές είναι και... ύποπτο. Στην προσπάθειά του μάλιστα να γίνουν πιο πειστικά αυτά που έγραψε, παρέθεσε και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Πρώτο Τμήμα) , που αφορά την υπόθεση Πασχαλίδη, Κουτμερίδη και Ζαχαράκη κατά Ελλάδος, αρ. απόφασης: Ν Φ092.22-2512-1/1 10/4/2008.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.



Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο υπ' αριθ. 3434 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 7 Φεβρουαρίου 2006, στο άρθρο 1 αναφέρονται επί λέξει τα εξής: "Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α΄), κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα". Επίσης στο προεδρικό διάταγμα 96/2007 περί διατάξεων της νομοθεσίας για εκλογή βουλευτών και στο άρθρο 98, παράγραφος 8, αναφέρεται επίσης ότι... "Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του παρόντος άρθρου και των άρθρων 99 και 100, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα".

Τώρα, όσον αφορά την απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου, η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει με το θέμα του αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να προσμετρά τα λευκά ψηφοδέλτια. Αν διαβάσετε το σημείο 29 της απόφασης, στη σελίδα 9, λέει ότι:
«Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι δεν καλείται να εξετάσει in abstracto κατά πόσον είναι πρόσφορο τα λευκά ψηφοδέλτια να προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου και την κατανομή των εδρών, ούτε να αποφασίσει εάν ένα τέτοιο σύστημα υπολογισμού επιβάλλεται από τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των ψήφων. Όπως έχει ήδη κρίνει, το ζήτημα αυτό ανάγεται στο περιθώριο εκτιμήσεως του οποίου απολαύουν τα Κράτη στον τομέα αυτό. Αντιθέτως, το ζήτημα το οποίο τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι εάν ο τρόπος με τον οποίο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, δια της αποφάσεως 12/2005, ερμήνευσε και στη συνέχεια εφήρμοσε τον εκλογικό
Keywords
Τυχαία Θέματα