Η Ανεργία αυξάνεται – και όμως υπάρχουν Λύσεις!

Η αύξηση της είναι ανεργίας είναι παράγωγο της οικονομικής κρίσης, μαύρη τρύπα που διογκώνεται διαρκώς. Είναι αναπόφευκτο αυτό; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά Όχι!
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας μας κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην εργασία. Άρα οι κυβερνώντες και το κράτος κατ΄ επέκταση, που είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες πολίτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει τους όρους για αξιοπρεπή εργασία στους πολίτες του, ικανοποιώντας τους....
όρους της ευπρεπούς διαβίωσης, της ευημερίας και της ανάπτυξης.
Οι λύσεις
θα πρέπει να κινηθούν σε 3 άξονες:
Τόνωση της ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Βελτίωση της προσαρμοστικότητας και της απασχολησιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού.
Σύνδεση της ζήτησης με την προσφορά εργασίας.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανεργία είναι μία κοινωνική μάστιγα, η οποία απαιτεί την προσπάθεια όλων μας, για να καταπολεμηθεί.
Είναι λοιπόν η ώρα να προβληματιστούμε για την εφαρμογή μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της δημιουργίας μιας έκρυθμης κατάστασης, όπως τα παρακάτω, τα οποία είναι απολύτως εφικτά και ας το αρνούνται διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες σήμερα:
Ανακοινώσεις δημοσίων έργων και προγραμμάτων, σχεδιασμένα έτσι ώστε να δημιουργούν επιχειρηματικές και εργασιακές ευκαιρίες στις τοπικές αγορές: Π.χ. νέες ψηφιακές και επικοινωνιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, δημιουργία νέων μέσων μεταφοράς, υποδομών εναλλακτικών πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.
Να υποχρεωθούν οι τράπεζες να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις με μορφή επιδοτήσεων και δανείων, ώστε να μην προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.
Να γίνουν φορολογικές ελαφρύνσεις -και όχι επιβαρύνσεις- στις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και να αποδοθούν ανάλογες “ποινές” σε εκείνες που προχωρούν σε απολύσεις, χωρίς όμως να έχουν μειωθεί τα κέρδη τους.
Είναι διαπιστωμένο (δείκτης Theil) ότι, όσο αυξάνεται ο “τοπικισμός” της αγοράς, τόσο αυξάνεται η ανεργία. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν ευκαιρίες επέκτασης των επιχειρήσεων μέσα στην Ελλάδα, δημιουργώντας “ζώνες ελεύθερων συναλλαγών” με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα σε σημεία της Ελλάδας όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία. Θα δημιουργηθούν έσοδα από την έμμεση φορολόγηση, εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν.
Μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, όπως π.χ. το Utip του Πανεπιστήμιου του Τέξας, έχουν δείξει ότι η αύξηση της ψαλίδας ανάμεσα στους υψηλότερους και χαμηλότερους μισθούς έχει άμεση σχέση με την αύξηση της ανεργίας. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες τα δέκα κορυφαία διοικητικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων λαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από όλων των υπόλοιπων εργαζομένων. Πρέπει λοιπόν να μπούνε ορθολογικά όροι που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις να μοιράζουν τα κέρδη τους σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.
Ως τελευταίο μέτρο να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία δίνουν δουλειά και εκπαίδευση σε αρκετούς νέους και μειώνουν έστω προσωρινά την ανεργία. Είναι υπο
Keywords
Τυχαία Θέματα