Γράφουμε Συρία και έχουμε στο νου το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο διευθυντής της Υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Μιχαήλ Φραντκόφ είχαν την Τρίτη συνομιλίες στη Δαμασκό με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Τα αποτελέσματά τους μπορούν να διακόψουν τις εσωτερικές συγκρούσεις στη Συρία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα............
υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά των κυριότερων παικτών σήμερα στη Μέση Ανατολή, δηλαδή των ΗΠΑ και των μοναρχιών του Κόλπου.
Το πρώτο που συμφωνήθηκε στη Δαμασκό, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου
να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντικρουόμενες πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας θα πρέπει να συνοδευτούν από την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας μας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στο έργο αυτό», δήλωσε ο ρώσος υπουργός.
Όπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η συριακή πλευρά ζήτησε «να πειστούν οι αντιπολιτευτικές ομάδες, οι οποίες προς το παρόν, δεν επιθυμούν το διάλογο». Για το λόγο αυτό η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται με τις διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, διευκρίνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «μαζί τους πρέπει ωστόσο να εργαστούν και εκείνοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε αυτές». Η προσθήκη αυτή, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Εβγκένι Πριμακόφ, αναλύοντας στις σελίδες της «Ροσσίσκαγια γκαζέτα» την κατάσταση στη Συρία, σημειώνει: «Παρά τις φωνές που υπάρχουν στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης υπέρ του διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας, η αντιπολίτευση απέρριψε κατηγορηματικά τις επαφές μαζί της. Παράλληλα απορρίφθηκαν οι πολλές προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία. Δεν αποκλείεται μοιραίο ρόλο να έπαιξαν εξωτερικές οδηγίες». Πρόκειται για ένα σαφή υπαινιγμό του έμπειρου ρώσου διπλωμάτη ότι εκτός Συρίας υπάρχουν δυνάμεις με επιρροή οι οποίες επιδιώκουν τη συνέχιση της διαμάχης η οποία ώρα με την ώρα υπονομεύσει το καθεστώς του Άσαντ.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σύριων στη Μόσχα με τη διαμεσολάβηση του Κρεμλίνου. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ Άσαντ και Λαβρόφ, αναφέρεται ότι ο Σύρος πρόεδρος «επιβεβαίωσε την προθυμία του για αποστολή επίσημης αντιπροσωπείας της κυβέρνησης προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους Σύριους στη Μόσχα». Ενδεχόμενη νέα απόρριψη των διαπραγματεύσεων από πλευράς αντιπολίτευσης θα αποτελέσει πλήγμα όχι μόνο για το κύρος της, αλλά θα ενισχύσει και τη θέση στον ΟΗΕ της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει να αναγνωριστεί το γεγονός ότι η ευθύνη της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης για την αδιάκοπη εδώ και 11 μήνες αιματοχυσία, είναι μοιρασμένη.
Χωρίς αμφιβολία, για τον Λαβρόφ ήταν σημαντικό να ενθαρρύνει τον Σύριο πρόεδρο να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για τη μ
Keywords
Τυχαία Θέματα