Γιατί είμαστε “short” στο χρυσό

Του Eric Goebert (SA)

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 με 12 ετών, ο χρυσός έχει δημιουργήσει πολλούς φανατικούς - και πιστά αφοσιωμένους - υποστηρικτές, λόγω του ότι πλέον παρέχει στον επενδυτή εύκολη πρόσβαση μέσω της τοποθέτησης σε - ειδικά εστιασμένα στο πολύτιμο μέταλλο - ETFs αλλά και συγκεκριμένων funds. Με την επίσημη εισαγωγή διαπραγμάτευσής του στη WallStreet, υπήρξε μία εκρηκτική άνοδος των....
fundsπου τον υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Investment Company Institute τα οποία δημοσιεύθηκαν το 2012, τα επενδυτικά κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα για τα ETFsτων commodities, αυξήθηκαν από τα $ 1 δις το 2001 σε πάνω από $ 109 δις το 2011, έχοντας διατηρήσει και μία μελλοντικά αυξανόμενη δυναμική.

Οι άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν χρυσό για λίγους λόγους. Οι περισσότεροι το εκλαμβάνουν ως ένα εναλλακτικό νόμισμα, ή πιο συγκεκριμένα, ως το απόλυτα «σκληρό» νόμισμα, μέσω του οποίου θα αντισταθμίσουν την έκθεση στον κίνδυνο που υπόκεινται τα χαρτοφυλάκιά τους σε χρήματα ελάχιστης εγγενούς αξίας και ειδικά στη σημερινή εποχή που είναι πασιφανές πως το ευρώ, το δολάριο και το γιεν, έχουν αποδυναμωθεί αισθητά. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το χρυσό ως νόμισμα για χιλιάδες χρόνια και παρά τις προσπάθειες διάφορων ανήθικων αλχημιστών να τον υποτιμήσουν, ο χρυσός έχει αποδειχθεί ως δύσκολο αντικείμενο χειρισμού. Επίσης, ο κόσμος προτιμά να αγοράσει τον χρυσό για να προστατευθεί από πληθωριστικές πιέσεις ή απλά για να έχει ένα ασφαλές «καταφύγιο διαχρονικής αξίας» στους αβέβαιους καιρούς.

Με τον κίνδυνο, λοιπόν, να υποστούμε την οργή των πολλών πιστών του οπαδών, παρουσιάζουμε πέντε λόγους σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να προβείτε σε “shortselling” ως προς αυτή την επιλογή. Πρώτον, ο χρυσός συμπεριφέρεται περισσότερο σαν ένα εμπόρευμα (commodity) παρά σαν ένα νόμισμα. Τα commodities και τα νομίσματα, συχνά συσχετίζονται σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε τα commoditiesνα φαίνεται σαν ένα νόμισμα, αλλά όχι τη στιγμή που ο επενδυτής θα επιθυμούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Μια απλή ιστορική αναδρομή κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών του δείκτη δολαρίου ως προς το χρυσό, μας δίνει ένα r² (συντελεστή κεφαλαιοποίησης ή απόδοσης) ίσο με 14,7%. Για την ίδια περίοδο, το r² του Powershares DB Commodity Index Tracking ETF μας δίνει μία απόδοση ίση με 32,1%. Αυτό σημαίνει ότι όταν ρευστοποιούνται τα assets, ακόμα και το ίδιο το δολάριο, σε αυτό το “selloff” συμπαρασέρνεται και ο χρυσός. Αναμφίβολα, μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι ο σκοπός του hedging.

Δεύτερον, εκείνοι που από τη μία πλευρά ανησυχούν λιγότερο για τα - βραχυπρόθεσμα και κοινώς επονομαζόμενα - “risk-offtrades” , και ανησυχούν περισσότερο από την άλλη, για τη διατήρηση μίας μακροπρόθεσμης αξίας χαρτοφυλακίου, ενδεχομένως στο τέλος να μην πάρουν τις αναμενόμενες αποδόσεις των χρημάτων που έχουν επενδύσει. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι διάσημοι «ταύροι» του χρυσού, υπόκεινται συχνά σε παραλλαγές για να υποδείξουν πως το πολύτ
Keywords
Τυχαία Θέματα