Για την κοινωνία ή για τις εταιρίες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Χωρίς μέτρο και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό «φυτεύονται» παντού αιολικά πάρκα - Σχεδιάζεται η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα και το άνοιγμα των ανεξέλεγκτων αδειοδοτήσεων
Ούτε οι περιοχές Natura της Κρήτης δεν φαίνεται να γλιτώνουν από τον Εθνικό Σχεδιασμό για τις...
«πράσινες επενδύσεις» που η ανεξάρτητη αρχή Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προχωράει με ταχύτατες διαδικασίες, έχοντας στα
χέρια της όλα τα νομοθετικά εργαλεία για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Ο στόχος της ΡΑΕ είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και σχεδιάζει χωρίς να ρωτά και να ενημερώνει, ούτε την Περιφέρεια αλλά ούτε και τους Ο.Τ.Α. για όσα έχει σκοπό να υλοποιήσει στις περιοχές τους. Όσον αφορά την Κρήτη και όσο δεν υπάρχει η διασύνδεση της ΔΕΗ με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η αδειοδότηση θα παραμένει «παγωμένη», χωρίς όμως αυτό να «φρενάρει» στο παραμικρό τις αιτήσεις ενδιαφέροντος που κατατίθενται στη Ρυθμιστική Αρχή, αφού σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Κρυοβρυσανάκη: «η ΡΑΕ θέλει να δημιουργήσει μια δεξαμενή υποψήφιων επενδύσεων με την οποία θα προχωρήσει στο μέλλον».


Η Κρήτη αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας, η οποία δεν έχει συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ και παρά το ότι διαθέτει υψηλό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τίθενται περιορισμοί στην ανάπτυξη εφαρμογών εκμετάλλευσης τους, αλλά παρά τα δεδομένα αυτά, ήδη έχουν κατατεθεί σωρεία νέων αιτήσεων για έργα ΑΠΕ στο νησί, από αρκετές εταιρίες. Ήδη, δε, γίνεται αντιληπτή αυτή η τάση που αντανακλάται στα εκατοντάδες φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες που συναντούνται στην ενδοχώρα της Κρήτης.
Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ρεθύμνου κ. Ορέστης Κρυοβρυσανάκης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και τις ανησυχίες του.
«Σε τέτοιες επενδύσεις» τόνισε «η τοπική κοινωνία πιάνεται στον ύπνο αφού κανείς δεν μπορεί συνεχώς να παρακολουθεί ούτε την ιστοσελίδα της ΡΑΕ ούτε και την ταχύτητα με την οποία προχωράει προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της» φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «μόνο για 15 μέρες από την κάθε δημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορεί κάποιος που έχει έννομο συμφέρον να διατυπώσει την ένστασή του»
Στη συνέχεια ο κ. Κρυοβρυσανάκης επεσήμανε: «Στην Κρήτη υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των προτάσεων ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλωθεί, για να υλοποιηθούν πρέπει να προηγηθεί η διασύνδεση. Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να προχωρήσουν στις επενδύσεις αυτές, έχουν ζητήσει να τους δοθούν άδειες για πολύ μεγάλης δυναμικότητας εγκαταστάσεις προκειμένου να ενδιαφερθούν. Η πληροφορία αυτή εμφανίζεται και στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και ο καθένας μπορεί να δει ποιες αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποιες έχουν προχωρήσει σε άδεια παραγωγής».
Όσον αφορά τη διαδικασία της αδειοδότησης ο ίδιος ανέφερε: «Στο πρώιμο στάδιο της άδειας παραγωγής, που είναι μια διαδικασία που περιγράφεται στο Ν. 3851/2010 στην ουσία δίνεται στον οποιοδήποτε επενδυτή
Keywords
Τυχαία Θέματα