Για να υπάρξει συναίνεση, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα

Όλοι αυτοί που θέλουν συναίνεση, αγνοούν ότι η συναίνεση δεν είναι απαραίτητη. Αγνοούν ότι εκ φύσεως, το κοινοβουλευτικό μας σύστημα δεν είναι συνενωτικό και αγνοούν ότι ουδέποτε εκπαιδευτήκαμε στο να συναινούμε.
Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής βγάζει πλειοψηφικές κυβερνήσεις ακόμα και με οριακή διαφορά στις ψήφους. Δεν χρειάζεται η πλειοψηφία. Στην Ελλάδα αποφασίζει η.....
μειοψηφία -ή όπως λέω η κλίκα.

Αποτέλεσμα είναι ότι δεν ξέρουμε να συναινούμε. Δεν το έχουμε ζήσει, δεν μας το έχουν διδάξει, δεν
το έχουμε επιδιώξει και ουδέποτε έχουμε προσπαθήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ελληνικού σύστημα διακυβέρνησης είναι το εξής:

Όλες οι κομματικές παρατάξεις είναι πάντα αντίθετες σε ό,τι λέει η κυβέρνηση; Είναι δυνατόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έκαναν ποτέ καμιά σωστή πρόταση νόμου; Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, είναι δυνατόν. Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση πάντα λέει το αντίθετο. Και ό,τι πρόταση και να υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση επίσης λέει το αντίθετο.

Το δε παράδοξο της υπόθεσης είναι το εξής:

Ακόμα και όταν μια κυβέρνηση γίνει αντιπολίτευση, θα λέει τις ίδιες χαζομάρες που έλεγε η προηγούμενη αντιπολίτευση. Επίσης, όταν η όποια αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση, θα λέει και θα κάνει ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακόμα και αν μια κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση τον ίδιο ακριβώς νόμο που είχε φέρει η προηγουμένη κυβέρνηση, η τωρινή αντιπολίτευση (που ήταν κυβέρνηση πριν) θα διαφωνήσει, έστω και αν ο νόμος είναι πανομοιότυπος με την αρχική πρόταση που έκανε η ίδια η αντιπολίτευση όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Το λαϊκό ρητό του “όλοι ίδιοι είναι”, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το σύστημα είναι μια παιδική χαρά. Όλο το σύστημα είναι φτιαγμένο για να παίρνει τις αποφάσεις η εκάστοτε κλίκα που είναι στην κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρχε και θα υπάρξει συναίνεση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά ευρωπαϊκό.

Άρα κακώς ζητούν ορισμένοι από τους Έλληνες πολιτικούς συναίνεση, διότι δεν ξέρουμε να συναινούμε και δεν το έχουμε κάνει ποτέ.

Για να αλλάξει αυτή η εικόνα, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και το πολιτικό μας οργανόγραμμα. Θα πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε πολίτευμα.

Το πολίτευμα αυτό θα πρέπει να είναι προεδρικό και θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία. Θα πρέπει ο πρόεδρος να εκλέγεται για 4 χρόνια χωρίς καμία εμπιστοσύνη από την Βουλή. Θα πρέπει να υπάρξει ασυμβίβαστο στη σχέση βουλευτή και μέλους της κυβέρνησης.

Πάνω από όλα, θα πρέπει οι κλίκες των κομμάτων να μην έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν ποιος θα μπαίνει στο ψηφοδέλτιο. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να είναι το προϊόν μιας προκριματικής διαδικασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων του ιδίου κόμματος. Η
Keywords
Τυχαία Θέματα