Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ): Επί τέλους πραγματικότητα μετά από προσπάθειες οκτώ ετών.

Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά δεν είναι! Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) είναι επί τέλους μια πραγματικότητα που θα εφαρμόζεται στην χώρα μας από την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) είναι ένα σύστημα ενοποίησης και απλούστευσης των εμπορικών δραστηριοτήτων το....
οποίο καλύπτει οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων. Δηλαδή ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη
να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.

Με απλά λόγια, μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) ξεπερνιέται πλέον η απίστευτη ταλαιπωρία της συγκέντρωσης των διαφόρων «πιστοποιητικών» και «βεβαιώσεων» από τις διάφορες «υπηρεσίες», μια διαδικασία που έχει γκρεμίσει την Ελλάδα στην 121η θέση των χωρών με την μεγαλύτερη γραφειοκρατία στην δημιουργία μιας εταιρίας.

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) άρχισε να δημιουργείται το 2003, το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε το 2004 και ψηφίστηκε τελικά το 2005 (Ν 3419/2005) αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

Για τις αιτίες της καθυστέρησης βλπ. άρθρα μας Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ): Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή που απλοποιεί τις διαδικασίες εξυπηρέτησης του πολίτη 12/12/2009 και ΟΜΣΥΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων) : Αντίδραση σε άρθρο μας σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο 25/1/2010.

Τελικά, μετά την ψήφιση του Νόμου 3853/2010 και της κοινής υπουργικής απόφασης K1/802/11 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 470Β/2011, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) γίνεται επί τέλους πραγματικότητα από τις 4 Απριλίου 2011!

Σύμφωνα με το νέο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), οι διαδικασίες δημιουργίας νέας εταιρίας, είτε είναι ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ ή ΑΕ συγκεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο (υπηρεσίες μιας στάσης) στο οποίο διεκπεραιώνονται όλα τα γραφειοκρατικά «συστήματα» του παρελθόντος (προέλεγχος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, αίτηση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, αίτηση καταχώρησης στο οικείο Επιμελητήριο, αίτηση για χορήγηση ΑΦΜ -τόσο στους ιδρυτές αν δεν έχουν όσο και στην εταιρία-, αίτηση χορήγησης αντιγράφου φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών, αίτηση για την εγγραφή στους οικείους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης των εταίρων ή των μελών ΔΣ ΑΕ εφ΄όσον κατέχουν ποσοστό μετοχών μεγαλύτερο του 3% ή αίτηση χορήγησης αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας και τέλος το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης της Εταιρείας). Προβλέπεται ακόμα και η αυτεπάγγελτη αποστολή στο Εθνικό Τυπογραφείο ανακοίνωσης για τη σχετική καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ., με περιληπτική αναφορά του περιεχομένου της καταχώρησης, μεταβολής ή διαγραφής και του χρόνου διενέργειας αυτών με την προϋπόθεση βέβαια της προηγούμενης καταβολής από τον υπόχρεο των τελών δημοσίευσης στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών - Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου (αφορά ανώνυμες
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα