Ετσι απαντάει ο Ηρακλής, κύριοι, στους κατηγόρους του (video & photogallery)

Ετσι έχει μάθει να απαντάει ο Ηρακλής. Αυτό του έχει διδάξει η πολύχρονη ιστορία του. Να απαντά με πράξεις με ουσία και νόημα. Κι όχι με φανφάρες και ξεδιάντροπα κατηγορώ. Κάποιοι τόλμησαν την 28η Οκτωβρίου να κατηγορήσουν τον Ηρακλή για… προσβολή των θεσμών. Ετσιθελικά και με διάθεση στοχοποίησης θέλησαν να τον βάλουν… υπόλογο απέναντι στην ελληνική ιστορία. Τι; Ποιοι το επιχείρησαν αυτό σε ποιον; Οι ελάχιστοι μεγέθους
απέναντι σε έναν τεράστιο σύλλογο που έγραψε την ελληνική ιστορία. Πόσο λίγοι είναι μπροστά του…
Αυτό φάνηκε (11/12) και αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά στον Λαγκαδά. Ο σύνδεσμος Ηρακλή Λαγκαδά, ο ΣΦΗΕΛ, εδώ και μέρες πήρε υπό την αιγίδα και φροντίδα του ένα μνημείο ηρώων που υπάρχει στην περιοχή και που ήταν ουσιαστικά παρατημένο από όλους. Χωρίς να πει σε κανέναν τίποτα, χωρίς να διαφημίσει καμία από τις προσπάθειες που έκανε και τις εργατοώρες που αφιέρωσαν τα παιδιά, καθάρισε την περιοχή και έδωσε και πάλι στο μνημείο την αίγλη που του αρμόζει.

Ολο αυτό το διάστημα άκουγαν και έβλεπαν και αυτοί το σύστημα να στοχοποιεί τον Ηρακλή και να τον κατηγορεί για… προσβολή των θεσμών.

Σε αυτά τα ετσιθελικά «κατηγορώ» πονούσαν –και αυτοί- μέσα τους αλλά δεν είπαν τίποτα. Και συνέχιζαν το έργο τους στην περιοχή όχι απλώς για να απαντήσουν σε αυτούς που είπαν τα όσα είπαν για την 28η Οκτωβρίου αλλά γιατί, ως Ηρακλής, έτσι έχουν μάθει όλοι.

Να απονέμουν φόρο τιμής στην ελληνική ιστορία. Να την τιμούν. Να τιμούν τους ήρωές της. Γιατί κι ο Ηρακλής έδωσε ήρωες στην Ελλάδα. Αλλοι σύλλογοι, άλλοι άνθρωποι δεν θα μάθουν ποτέ πώς είναι αυτό. Ο Ηρακλής το ξέρει και το τιμά. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντά στους επικριτές του. Αυτός είναι ο Ηρακλής κύριοι.

Οι φωτογραφίες του χώρου όπου βρίσκεται το μνημείο είναι ενδεικτικές.

Του πώς ήταν (πάνω), παρατημένο και πώς το έκαναν οι φίλοι του Ηρακλή (κάτω).

Δείτε πώς τα χόρτα τριγύρω από το μνημείο το έπνιγαν και το έκρυβαν. Μια εικόνα εγκατάλειψης. Περνούσες από μπροστά και δεν καταλάβαινες τι ήταν αυτό και τι γινόταν. Και τώρα;

Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά. Ενας χώρος που αρμόζει στη μνήμη ανθρώπων που έπεσαν για την πατρίδα.

Ο Ηρακλής κύριοι δεν προσβάλει τους θεσμούς. Ο Ηρακλής έχει μάθει να τιμά τους ανθρώπους που προσφέρουν στην πατρίδα. Στον χώρο ήταν τριγύρω σημαίες του Ηρακλή και πανό που θυμίζουν την τεράστια ιστορία του συλλόγου προς όλους όσοι επιδιώκουν με το έτσι θέλω να κάνουν ότι δεν τη θυμούνται.

Το μνημείο είναι προς τιμή του Κωνσταντίνου Μάνου και του Εμμανουήλ Αργυρόπουλου. Ο Μάνος ήταν οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα και αργότερα στα κρητικά απελευθερωτικά κινήματα. Είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στη Λειψία και στη Χαϊδελβέργη και αργότερα στην Οξφόρδη. Αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896. Ελαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο Μιχαηλίδης.

Το 1913 με τον έφεδρο Ανθυπολοχαγό, Εμμανουήλ Αργυ
Keywords
Τυχαία Θέματα