ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η ΙΔΡΥΣΗ

Ιδρύθηκε το 1927 και ξεκίνησε τις εργασίες της το 1928 ως μη εμπορική τράπεζα, κατ' επιταγή της τράπεζας της Αγγλίας, με αποκλειστικό εκδοτικό προνόμιο χαρτονομίσματος και την απόλυτη ευθύνη χάραξης της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Το.......
καταστατικό της θυμίζει κράτος εν κράτει.

Σε αυτή την πρώτη περίοδο λειτουργίας της κλειδώνεται η ισοτιμία της δραχμής
με την αγγλική λίρα, σε μια περίοδο όπου τα περισσότερα εθνικά νομίσματα κλειδώνουν με το δολάριο το οποίο σταδιακά κυριαρχεί παγκοσμίως. Ο λόγος? Οι κατά πολλούς τότε σύμμαχοί μας Βρετανοί, χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως αποικία της οποίας την οικονομία ήθελαν να ελέγχουν απόλυτα, με στόχο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του υπέρογκων δανείων που απλόχερα προσέφεραν χρηματιστές της εποχής όπως Rothschild, J P Morgan κλπ.

Για να στηριχτεί η χρυσή δραχμή (σκληρό νόμισμα) ισοπεδώθηκε από την κυβέρνηση Ελ Βενιζέλου ο ελληνικός λαός και παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις το Σεπτ. του 1931 περί σταθερότητας της οικονομίας και της ανάγκης στήριξης της χρυσής δραχμής (βλ. Ευρώ 2011), η οικονομία κατέρρευσε τον Μάιο του 1932 (ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ) με αποτέλεσμα να επιστρέψει ο βασιλιάς για να πληρωθούν οι δανειστές, αλλά και να προετοιμαστεί το έδαφος για την δικτατορία του Μεταξά.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ Τ.τ.Ε.

Χαράσσει και ασκεί την νομισματική πολιτική της χώρας

Ασκεί την πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής

Κατέχει και διαχειρίζεται τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρυσός

Ασκεί την εποπτεία των τραπεζών και των άλλων πιστωτικών οργανισμών

Έχει το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων και ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Ελληνικού Δημοσίου

Oυδείς αντιπρόσωπος του κράτους δύναται να ερευνήσει τα βιβλία της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ιδιωτική, παρόλο που εκτός από την αντίστοιχη Βελγική και Αυστριακή όλες οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες των Ευρωπαϊκών χωρών είναι κρατικές (πχ Γερμανία, Αγγλία κλπ.).

Το ελληνικό κράτος συμμετέχει με ποσοστό 6% ενώ η υπόλοιπη μετοχική σύνθεση παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Οι μέτοχοί της μπορούν να κερδίζουν από την Τράπεζα όπως οι μέτοχοι όλων των Α.Ε.

Η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να καθορίζει την οικονομία του κράτους, το κράτος όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα ελέγχου πάνω της. Είναι το μοναδικό σημείο της ελληνικής επικράτειας όπου το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ΚΑΜΙΑ δικαιοδοσία!

Πώς είναι δυνατόν μια ιδιωτική ΑΕ να καθορίζει την νομισματική πολιτική της χώρας όταν οι μέτοχοί της έχουν αντίθετα συμφέροντα από αυτά του ελληνικού λαού???

Πώς ξέρουμε ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι μεγαλομέτοχοι κάποιες τουρκικές ή σκοπιανές εταιρείες?? Πως ξέρουμε ότι δεν συμμετέχουν στην μετοχική σύνθεση μεγάλα επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού που αυτή την στιγμή κερδοσκοπούν
Keywords
Τυχαία Θέματα