Επιμήκυνση Μνημονίου και αναδιάρθρωση χρέους: αντιδραστικά εργαλεία για την μόνιμη υποδούλωση του λαού

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας και κατά συνέπεια του λαού, είναι τελικά το μοντέλο που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Μάρτη της ΕΕ. Η κυβέρνηση έσπευσε να παρουσιάσει ως «νίκη»(!) την (από καιρό προσυμφωνημένη) επιμήκυνση των Μνημονιακών βαρών ως το …2023. Μετά τις τυμπανοκρουσίες για επιτυχημένη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση σκόπιμα απέκρυψε το ποιος θα.....
πληρώσει και
πώς αυτή τη «νίκη».
Πριν όμως δούμε ποιόν ωφελεί πραγματικά η παραπάνω (πρόσκαιρη) λύση, ας δούμε τι δήλωνε σε συνέντευξή του (21/3/2011) στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Διαστροφή της αλληλεγγύης» ήταν ο τίτλος της συνέντευξης. Στην ερώτηση του περιοδικού για την Ελληνική οικονομική κρίση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, απαντά ως εξής:

«Ήταν σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στην κορύφωση της κρίσης για να αποτραπεί η επέκτασή της. Μόλις όμως και οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με "κούρεμα" ή με επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Αλλά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Και ας κάνει κάποιος όσους υπολογισμούς θέλει. Κατά τη γνώμη μου (αναφέρει ο Ότμαρ Ίσινγκ), μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα είχε πιο ανώδυνη έκβαση από μια πλήρη αποπληρωμή του χρέους»… «Οι τράπεζες δεν πρέπει να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αλλά αργότερα».

Το βρετανικό περιοδικό «Economist» σε κύριο άρθρο του (1/4/2011), καλεί την Ευρώπη να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι στην ουσία «χρεοκοπημένες» και επισημαίνει ότι χρειάζεται η αναδιάρθρωση των εθνικών χρεών τους.

Για την Ελλάδα αναφέρει επιπλέον ότι το χρέος γιγαντώνεται και αναμένεται να φτάσει στο 160% του ΑΕΠ.

Ας κρατήσουμε να θυμόμαστε τα παραπάνω, γιατί σίγουρα προμηνύουν ό,τι θα δούμε να συμβαίνει στη χώρα μας αργότερα. Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, τόσο δια στόματος πρωθυπουργού, όσο και του υπ. Οικονομικών που εξακολουθεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του διαψεύδοντας όλες τις φωνές που λένε ότι όπου να ‘ναι έρχεται και η επίσημη αναδιάρθρωση για την Ελλάδα.

Για την ώρα, ως το 2015 (με μακρύ ορίζοντα το 2023), το όφελος(!) της «νίκης» της επιμήκυνσης αποπληρωμής των χρεών θα το υποστούν… στο ακέραιο οι εργαζόμενοι και ο λαός. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά κύριο λόγο, θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σε σημείο που ούτε τις στοιχειώδεις, βασικές βιοτικές ανάγκες δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν.
Η γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο έρχονται να καταβαραθρώσουν τους έτσι κι αλλιώς πενιχρούς και (ήδη) κουτσουρεμένους μισθούς. Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας είνα
Keywords
Τυχαία Θέματα