Επικήδειος πτώχευσης World Street Journal στην Ελλάδα

Η υποχώρηση του μονοετούς ελληνικού ομολόγου στο 60% κάτι που σημαίνει ότι διαπραγματεύεται στο 40% της ονομαστικής του αξίας όχι μόνο καταδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά χρεοκοπίας και αυτή θα έρθει σύντομα αλλά επίσης ότι οι επενδυτές θα....
υποστούν μεγάλη ζημιά η οποία θα υπερβαίνει ακόμη και αυτή της τάξης του 50% που εκτιμάτο μέχρι σήμερα. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street
Journal».

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως η Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τη σημασία της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό ίσως ήταν και το έμμεσο μήνυμα της Christine Lagarde προς τι ευρωπαϊκές τράπεζες ότι δηλαδή χρειάζονται επειγόντως την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θα ήταν μία «υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση» μέσω ιδιωτικών καναλιών, αν είναι δυνατόν, διαφορετικά μέσω κάποιας μορφής δημόσιας χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη η φινλανδική εμμονή στην εγγυοδότηση των νέων δανείων για τη διάσωση της Ελλάδας, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στο σχέδιο μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείυο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη χρεοκοπία της χώρας.

Και κάτι τέτοιο θα επηρεάσει σοβαρά τις ήδη προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν και το ποσό που οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες απέναντι στις ελληνικές δανειοδοτικές υποχρεώσεις ίσως να μην φαντάζει τόσο τρομακτικό (σύμφωνα με την UBS εκτός των ελληνικών τραπεζών αυτό ανέρχεται στα 46 δις. € με τις γαλλικές τράπεζες να έχουν 9,4 δις. € εκθετική διάθεση και τις γερμανικές να φτάνει τα 7,9 €) αλλά όπως επισημαίνεται στο άρθρο τη WSJ τέτοιες κρίσεις σπάνια διατηρούν υψηλά επίπεδα στεγανότητας.

«Το πρόβλημα με αυτές τις καταστάσεις είναι ότι δύσκολα εκτιμάται ποιο θα είναι το δεύτερο και το τρίτο κύμα των παρενεργειών» εξηγεί ο Stephen Lewis οικονομικός αναλυτής για το Monument Securities.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συνολικά εκθετική διάθεση απέναντι στην ελληνική οικονομία 94 δισ. € με τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρεώνονται 40 δισ. € και τα αντίστοιχα γερμανικά 24 δισ. €. Δεδομένου ότι στα μέσα Αυγούστου τα 32 μέλη της ένωσης τραπεζών τη ευρωζώνης (Stoxx euro-zone ) είχαν συνολική κεφαλαιοποίηση 240 δισ. € η ελληνική περίπτωση έχει τη δυνατότητα να προξενήσει μια ικανή ζημιά στους ισολογισμούς τους.

Πολύ δε περισσότερο και σύμφωνα με το διεθνές λογιστικό γραφείο, οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι αποφεύγουν την κάθετη εκτίμηση απέναντι στα κεφάλαια διάθεσης στην ελληνική οικονομία, όταν έρθει η ώρα της χρεοκοπίας και θα αναγκαστούν να αναγνωρίσουν την πραγματική τους έκθεση τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολύ οδυνηρά επισημαίνει ο αρθρογράφος τη WSJ. Αλλά δεν είναι μόνο οι τράπεζες, που θα ζημιωθούν. Δεν πρέπει να λησμονού
Keywords
Τυχαία Θέματα