Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν τις Βρυξέλλες

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε Ευρωζώνη και Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση δεν ανεβάζει τον πήχη» τόνιζε νωρίτερα κυβερνητική πηγή «αλλά
την Πέμπτη θέλουμε λύση αποτελεσματική και μακρόχρονης διάρκειας. Αν δεν βρεθεί λύση τότε θα.....
υπάρχει κρίση ηγεσίας στην Ε.Ε»
Ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ευρωπαίους ηγέτες θα εξηγήσει στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης τις ελληνικές θέσεις πώς προσέρχεται στη Βελγική πρωτεύουσα η ελληνική αποστολή αλλά και σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Οι ελληνικές θέσεις έχουν ήδη περιγραφεί και στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες στον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιουνκερ στην οποία περιγράφονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το αποτέλεσμα της λύσης που θα προκριθεί.
Βιώσιμη και μακρόπνοη λύση με επιμήκυνση αποπληρωμής , ελάφρυνση από το βάρος του χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο και σταθερότητα εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας . «Στις επιλογές μας δεν περιλαμβάνεται η επιλεκτική χρεοκοπία» τονίζει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο η κυβέρνηση «έχοντας παράλληλα οριοθετήσει μέχρι που μπορούμε να πάμε».

Πάντως η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της ως προς την διαπραγμάτευση τονίζοντας ωστόσο ότι το οικονομικό επιτελείο «σε τεχνικό επίπεδο έχει επεξεργαστεί το ελληνικό σχέδιο με αρκετές εναλλακτικές , κοστολογημένο και με καταγραφή των οφελών και πάνω από όλα έχοντας χαράξει και τις κόκκινες γραμμές»

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά δεν γνωρίζουμε εάν ο πρωθυπουργός θα τον ψέξει για τις δηλώσεις που έκανε χθές μετά τη συνάντηση του με την Χίλαρι Κλίντον αλλά στην κυβέρνηση «πνέουν τα μένεα» κατά του Αντώνη και της στάσης που κρατάει ειδικά αυτές τις ώρες που οι διεργασίες στην Ευρώπη είναι έντονες συνεχείς και παίζεται το μέλλον της ευρωζώνης.

«Μιλάει για απομόνωση του πρωθυπουργού εκείνος που αποδοκιμάστηκε από τους εταίρους στο ΕΛΚ εκείνος που απομονώθηκε από το ΕΛΚ? Και εάν πάση περίπτωση ας σήκωνε ένα τηλεφωνική και να μας δείξει εμάς που δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση» και να μιλήσει με τους ηγέτες που αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρή ομάδα της Ευρώπης και ανήκουν στα συντηρητικά κόμματα που είναι η πλειοψηφία της Ευρώπης. Επίσης στην κυβέρνηση θεωρούν πολιτικά λάθος να δημοσιοποιήσει ο Κος Σαμαράς την άποψη του για τη μη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης «δεν βοηθάει να λέγεται μια τέτοια θέση. «Υπάρχουν κάποιοι» αναρωτιόταν συνεργάτης του πρωθυπουργού «που θεωρούν ότι πρέπει να πληρώσουν μόνο οι φορολογούμενοι και να επωμισθούν μόνο αυτοί το βάρος της κρίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας που τα προηγούμενα χρόνια έβγαλε κέρδη να μην μετέχει?»

Πάντως στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε νωρίτερα εκτός από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις συζητήθηκαν και οι προτεραιό
Keywords
Τυχαία Θέματα