Εκκρεμεί ακόμα η καταβολή της δεύτερης δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη στον Κ. Σκανδαλίδη

Να ξεπεραστούν άμεσα τα όποια προβλήματα, ώστε να καταβληθεί στην ώρα της η δεύτερη δόση των αγροτικών επιδοτήσεις και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ........
Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι «σε διαρκή αναμονή για την καταβολή
της δεύτερης δόσης των αγροτικών επιδοτήσεων ελαιολάδου βρίσκονται οι δικαιούχοι αγρότες της Κρήτης, που περιμένουν εναγωνίως τα χρήματα αυτά για να πληρώσουν τις αυξανόμενες υποχρεώσεις τους».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «ο Υπουργός διαβεβαίωνε πως το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης θα είχε καταβληθεί μέχρι τα Χριστούγεννα». Παρά ταύτα, «ο χρόνος κυλάει για τους αγρότες που προσδοκούν την έγκαιρη καταβολή της» και σημειώνει ότι «από πλευράς του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να ολοκληρώσει το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει εξασφαλίσει το περίπου 1 δισ. ευρώ που απαιτείται για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και δηλώνει αδυναμία να την καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων». Προσθέτει δε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, οι δικαιούχοι αξίζουν μια ειλικρινή απάντηση εάν τα χρήματα έχουν εισπραχθεί ή όχι».

Αναφέρει δε «σε περίπτωση που έχουν εισπραχθεί οι πόροι από την ΕΕ, το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι εάν τα χρήματα έχουν διοχετευτεί κάπου αλλού και σε ποια κατεύθυνση», «ανησυχία στους αγρότες προκαλεί, εκτός από την τελική ημερομηνία πληρωμής της εξόφλησης, και το αν θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου το ποσό που δικαιούνται». Σημειώνει επίσης ότι «στην πίστωση των χρημάτων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης υπήρξαν διάφορες παρακρατήσεις, όπως για παράδειγμα η εισφορά του ΕΛΓΑ, αλλά και οι κρατήσεις της ΑΤΕ για οφειλές, που δημιούργησαν δυσαρέσκεια και μείωσαν δραματικά το ποσό που εισέπραξαν οι δικαιούχοι» και πως «οι αγρότες της Κρήτης βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, καθώς καταστροφικές θεομηνίες όλη τη χρονιά έπληξαν τις καλλιέργειές τους ενώ παράλληλα, τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής». Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ως επιτακτική την ανάγκη «να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκανδαλίδη «ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της δεύτερης δόσης της επιδότησης ελαιολάδου στους δικαιούχους», εάν πρόκειται αυτές να καταβληθούν σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις πριν τα Χριστούγεννα», καθώς και «για ποιο ακριβώς λόγο δεν έχει δοθεί στην ΑΤΕ το ποσό του 1 δις για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης», όπως και εάν «έχουν εισπραχθεί τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση»,
Keywords
Τυχαία Θέματα