Έκαναν μαύρο Πάσχα και το λένε δημόσια...

Επτά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναφέρουν ότι δύσκολα τα φέρνουν πέρα

Γ. Σφυράκης (26 ετών, συμβασιούχοσ στον ΟΑΕΕ): Δουλεύω για 700 ευρώ και χωρίς δικαιώματα.Καλύπτοντας κενές οργανικές θέσεις εργάστηκα όπως και το μόνιμο προσωπικό. Για να βρεθώ χωρίς δουλειά από τον περασμένο Οκτώβριο. Από τότε ξεκίνησα με άλλους συμβασιούχους τη δικαστική διαδικασία. Αρχικά, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι καλύπτουμε πάγιες και.....
διαρκείς ανάγκες και επιστρέψαμε με προσωρινή διαταγή. Πρόσφατα, η
απόφαση του Αρείου Πάγου μας δίνει το δικαίωμα ν' αποδείξουμε ότι όντως τις καλύπτουμε. Το Πάσχα μου πολύ δύσκολο και στερημένο".
Ντίνα Ροβηχάκη (42 ετών, απασχολήθηκε με STAGE): "Στερούμαι τα πάντα. Ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια. Ευτυχώς ζω στο σπίτι των γονιών. Κάτι βρέθηκε, μετά βίας, για το πασχαλινό τραπέζι. Η ανασφάλεια με φέρνει στα όρια της κατάθλιψης. Τα παιδιά καταλαβαίνουν. Λένε: η μαμά έχει νεύρα. Ημουν 32 ετών και δούλευα σερβιτόρα, σε μπαράκια, όπου έβγαζα χρήματα για να μην επιβαρύνω τους γονείς. Είχα χωρίσει και μεγάλωνα ένα παιδί. Επειδή δεν έβρισκα δουλειά, πήρα μια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για να φύγω από τη νύχτα. Είχα υποχρεώσεις και δεν ήμουν πλέον πιτσιρίκα. Άνοιξα ένα κατάστημα με χαρτικά, απορρυπαντικά: Και καταστράφηκα. Χάνοντας τα χρήματα του πατέρα μου και την επιδότηση. Από τότε έψαχνα για δουλειά, παίρνοντας παράλληλα πτυχία αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για να καταλήξω στα STAGE. Εργάστηκα πέντε χρόνια στον ΟΓΑ. Ανασφάλιστη. Με αμοιβή 23 ευρώ την ημέρα χωρίς δικαίωμα άδειας. Κι όταν το 2010 τελείωσε το STAGE, αναζήτησα δουλειά ως σερβιτόρα. Μαύρη εργασία. Με προσέλαβαν σ' ένα εστιατόριο για δεξιώσεις. Ηρθε η κρίση, έκαναν περικοπές. Πάει κι αυτή η δουλειά, μου χρωστάνε κιόλας. Από τότε ζητάω δουλειά, ακόμα και λαντζέρα. Ζητούν κοπέλες μέχρι 35 ετών".
Ελένη Καλαμπόκα (54ετών, εργάζεται με σύμβαση μίας μέρας την εβδομάδα στον Ιππόδρομο): "Το δώρο του Πάσχα ήταν 50ευρώ. Δεν μπόρεσα να αγοράσω τίποτε. Την τελευταία χρονιά υπήρξε ραγδαία επιδείνωση στην εργασία. Ζούμε ελπίζοντας ότι θα τακτοποιηθούμε με δικαστικές αποφάσεις. Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω δουλειά σ' αυτήν την ηλικία. Παλεύουμε και ελπίζουμε μέσα σ' αυτή τη μαυρίλα για κάτι καλύτερο. Δεν ονειρεύομαι τίποτα. Με συντηρεί ο γιος μου. Σπούδασε χημικός μηχανικός, βρήκε δουλειά σε εργοστάσιο. Το Πάσχα έμεινα στην Αθήνα. Γιατί όπου και να πήγαινα, έπρεπε να ξοδέψω. Ακόμα κι αν με φιλοξενούσαν. Πώς να πήγαινα στο νησί μου, την Ικαρία, με 120 ευρώ για εισιτήρια; Κάνουμε υπομονή. Και στον Ιππόδρομο παλεύουμε με την κατάθλιψη. Λόγω της εργασιακής ομηρίας τόσων χρόνων, οι εργαζόμενοι πείστηκαν ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. Γιατί διανύουμε μια παρατεταμένη κρίση που επιδεινώθηκε".
Μάκης Λυκόπουλος (μόνιμος εργαζόμενος δτον υπό κατάργηση Οργανισμό Σχολικών Βιβλίων): "Όταν ήμουν φοιτητής, ο μπαμπάς μου πήγε στον τότε υπ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρο και με έβαλαν στα φορτηγά να φορτώνω βιβλία. Το '81 ήρθε το ΠΑΣΟΚ. Δεν μονιμοποιήθηκα με τους "εκτάκτο
Keywords
Τυχαία Θέματα