Είναι όλοι τους αλήτες....

Κι όμως είναι τόσο απλό. Μερικές λέξεις χρειάζεται να πούμε μόνο και τα πράγματα θα γίνουν πολύ διαφορετικά.

Πριν αρκετό καιρό ξεκινήσαμε ένα διαφορετικό τρόπο διαλόγου με κάποια άτομα και τα αποτελέσματα δεν μπορούμε ακόμα να τα πιστέψουμε.

Όλα ξεκίνησαν ένα Σάββατο βράδυ σε μία καφετέρια με κάτι φίλους μου. Η συζήτηση αφορούσε την οικονομία και την πολιτική στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή ένας από τους ομιλητές αναφέρθηκε σε έναν πολιτικό λέγοντας ''αυτός ο αλήτης μας ....
κατάστρεψε''. Εμείς αμέσως του
είπαμε να μην λέει τέτοιους χαρακτηρισμούς δυνατά και αν δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, καλύτερα να μην μιλάει καθόλου. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε από ένα διπλανό τραπέζι κάποιος κύριος σε αρκετά μεγάλη ηλικία να λέει:
''Γιατί άδικο έχει το παλικάρι? Δεν είναι ένας αλήτης? Αν και εγώ θα τον έλεγα και προδότη.''

Και από την παρέα του εν λόγο κυρίου (που αργότερα ανακαλύψαμε ότι ήταν ακαδημαϊκός καθηγητής), υπήρξαν οι ανάλογες αντιδράσεις. Αυτός όμως συνέχισε ακάθεκτος να λέει:
''Μην τους ακούς παιδί μου. Λέγε πάντα αυτό που πιστεύεις, με όποιο κι αν είναι το κόστος. Αυτό είναι που φοβούνται περισσότερο. Τρέμουν και μόνο στη σκέψη, ότι κάποια στιγμή ο κόσμος θα αρχίζει να τους χαρακτηρίζει έτσι δημόσια. Γιατί άλλο να ξέρεις τι είσαι και άλλο να το ακούς καθημερινά από όλους, κάποια στιγμή θα το ακούσεις και από τα παιδιά σου.''

Σε λίγο χρόνο οι δύο παρέες είχαν γίνει μία και το θέμα ήταν αν έπρεπε να χρησιμοποιούμε τέτοιους χαρακτηρισμούς που υποβαθμίζουν το διάλογο αλλά και εμάς τους ίδιους. Ομολογώ ότι οι απόψεις και τα επιχειρήματα του κυρίου μας άφησαν άφωνους. Σας μεταφέρω όσον το δυνατόν πιο ακριβής γίνετε αυτά που άκουσα.

''Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι η παραπληροφόρηση, ούτε η άσκηση εξουσίας από διεφθαρμένα άτομα. Δεν είναι ο εφησυχασμός των πολιτών, ούτε η εγκληματική τους απάθεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωνές αντίδρασης, υπάρχει σκεπτόμενη μερίδα που έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και προσπαθεί να την ανατρέψει.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τον μέσο Έλληνα. Δεν έχει κατορθώσει κανείς μέχρι τώρα να του βάλει στο μυαλό την πεποίθηση ότι όλοι είναι αλήτες. Πιστέψτε με την ημέρα που θα γίνει αυτό, θα είναι μία καινούργια ημέρα για τον τόπο αυτό.
Τα Μ.Μ.Ε. καθημερινά αναφέρονται στα άτομα αυτά προσφωνώντας τα Κύριος, Κυρία, Υπουργός, Βουλευτής, Πρόεδρος, Επιχειρηματίας, Εφοπλιστής κ.τ.λ. Ότι κι αν πουν για τα εν λόγο άτομα, σε όποιο σκάνδαλο ή διαφθορά και να τα ανακατέψουν στην συνείδηση του απλού πολίτη θα παραμείνουν σαν άτομα με κύρος, αξία και το κυριότερο απλησίαστα. Καταλάβατε τι γίνετε? Δημιουργούν την ψευδαίσθηση στον μέσο Έλληνα ότι αυτά τα άτομα ανήκουν σε μία ανώτερη τάξη, δεν είναι απλοί φυσιολογικοί πολίτες αυτής της χώρας. Εκεί είναι η πηγή της δύναμης που ασκούν στον λαό.
Πως γίνετε αυτό?
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι ο Ελληνικός
Keywords
Τυχαία Θέματα