Δημοσιογράφοι: «Διαβουλεύσεις» με βάση την 31-12-09

Με την ισχύ και την εφαρμογή του νόμου 4024/2011 περί ενιαίου Βαθμολογίου- μισθολογίου καταργήθηκαν οι μειώσεις των νόμων 3845 και 3899 του 2010 στις αμοιβές όλων των υπαλλήλων και φυσικά των δημοσιογράφων που εργάζονται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το άρθρο 32 παρ. 3 του 4024/2011 αναφέρει:
3. Οι αποδοχές των δημοσιογράφων που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στους φορείς που υπάγονται στο....
πεδίο εφαρμογής
της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και του άρθρου 31 του νόμου αυτού καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από διαβούλευση με τις οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις.
Ως προς τους λοιπούς όρους απασχόλησης ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται οι δημοσιογράφοι του προηγούμενου εδαφίου.
Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιογράφοι της παραγράφου αυτής υπάγονται στο ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Κεφαλαίου.»
Κατά συνέπεια η όποια «διαβούλευση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και των εκπροσώπων των δημοσιογραφικών οργανώσεων, θα πρέπει να γίνει με εκκίνηση τους μισθούς που προέβλεπαν οι συμβάσεις πριν από την εφαρμογή των 3845 και 3899 του 2010, ήτοι πριν την 31-12-09.
Όμως δεν ίσχυαν οι ίδιες συμβάσεις στους δημοσιογράφους όλων των δημόσιων φορέων.
Κάποιες ήταν χαμηλά και έχριζαν βελτίωσης. Επειδή, όμως οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν αυξήσεις, λογικό είναι να διατηρηθεί των ύψος των χαμηλών συμβάσεων, εκείνο της 31-12-09, αφού υπάρχουν άλλες ψηλότερες.
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επιδιώξει ο κλάδος πάση θυσία. Διότι οι όποιες μειώσεις επιφέρουν μείωση των εσόδων των Ταμείων και ανοίγουν την όρεξη για μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Και δεν πρέπει να δεχθεί μια προσωρινή λύση, έστω και αν έρχονται εκλογές, οπότε όλα μπορεί να αλλάξουν: Κόμματα, βουλευτές, Κυβέρνηση, υπουργοί κλπ
http://www.koutouzis.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα