Δημιουργείται μια δικτατορία των τραπεζών στην Ε.Ε;

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο επίπεδο ρεκόρ του 1,56 % το πρωί της περασμένης Πέμπτης, καθώς οι πανικόβλητοι επενδυτές απέφευγαν να αγγίξουν τα γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η επιδείνωση των συνθηκών πίστωσης, οι αναταράξεις λόγω υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και οι μαζικές αναλήψεις από τράπεζες σε.....
Ισπανία και Ελλάδα έχουν προκαλέσει πανικό και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις
των 10ετών ομολόγων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,67 %. Η πτώση των αποδόσεων δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ιθυνόντων της ΕΕ να επιλύσουν την συνεχιζόμενη κρίσης χρέους, και ειδικά τις επιπλοκές στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Η σημερινή κρίση, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης και κακοδιαχείρισης κινδύνων από τις τράπεζες της ΕΕ, χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ με σκοπό, αφ' ενός την δημιουργία ενός είδους "πανευρωπαϊκής ένωσης τραπεζών" και αφ΄ετέρου την επιβολή δραστικών περικοπών σε κοινωνικά προγράμματα, υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις. Η αντίδραση των ευρωφεντεραλιστών στις εξελίξεις είναι μια κοινωνική "αντεπανάσταση", που σχεδίασαν με στόχο να μετατρέψουν την 17μελή νομισματική ένωση σε μια μόνιμη "ζώνη λιτότητας", που θα κυβερνάται από την εταιρική ελίτ και τους ισχυρούς του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Ενδεικτικό απόσπασμα από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters:

"Σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31/05, η οποία περιείχε συστάσεις για την χάραξη πολιτικής των επόμενων χρόνων, "η ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος, ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αλλά θα πρέπει επίσης να κινηθεί προς τη δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών και να εξετάσει το ενδεχόμενο των ευρωομολόγων και της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μόνιμο ταμείο της.

Μια στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης στο επίπεδο των εποπτικών δομών και πρακτικών, της διασυνοριακής διαχείρισης κρίσεων και της κατανομής των βαρών, μια ολοκλήρωση που θα οδηγήσει σε μια "τραπεζική ένωση", θα αποτελέσει ένα σημαντικό συμπλήρωμα στην τρέχουσα δομή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης", δήλωσε η Επιτροπή.

"Στο ίδιο πνεύμα, και προκειμένου να διακοπεί ο δεσμός μεταξύ τραπεζών και έθνους-κράτους, υπάρχει το ενδεχόμενο της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)", ανέφερε το έγγραφο της Επιτροπής.

[Απόσπασμα από το άρθρο του Reuters "Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για ένωση τραπεζών της ευρωζώνης και άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών "]
Η ίδρυση του μόνιμου ταμείου "διάσωσης" χωρών της ευρωζώνης, του ESM, μπορεί να μην έχει ακόμη επικυρωθεί από όλα τα μέλη (17), αλλά ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αλλάξει την εφαρμογή του, ώστε αυτή να προβλέπει άμεση "διάσωση" των τραπεζών. Η άμεση χρηματοδότηση τραπεζών που παραπαίουν αποτελεί κατάφωρη κίνηση αρπαγή
Keywords
Τυχαία Θέματα