Δέσμευση της αντιπολίτευσης και άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, ζητούν Γιούνγκερ και Ρεν για την πέμπτη δόση

Με το πιστόλι στον κρόταφο, εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα, έπειτα από τις χθεσινές επισημάνσεις του κ. Γιούνγκερ και του κ. Ρεν, σε ομιλία τους προς την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, επανέφεραν τον εφιάλτη της χρεοκοπίας που πρόσκαιρα είχε απομακρύνει (;) το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο κ. Γιούνγκερ τόνισε πως η Ελλάδα
δεν έχει πετύχει τους στόχους που έθεσε, δεν έχει....
προωθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό ή και καθόλου τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, τις οποίες είχε υποσχεθεί, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ο.κ.) και επιπλέον, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία κοινή συνισταμένη στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο, εκφράζοντας την απορία του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά διακυβεύεται η τύχη της Ελλάδας και όχι η τύχη κάποιων κομμάτων, εκφράζοντας τον φόβο πως η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να φθάσει στο λιμάνι, σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», για τις οποίες ουδόλως ανησυχεί.
Μάλιστα, για άλλη μία φορά προέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την προώθηση της αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, την δε αντιπολίτευση να δεσμευθεί πως θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση στην περίπτωση που αυτή χάσει τις εκλογές, όποτε γίνουν. «Στην παρούσα φάση, είπε, δεν διακυβεύεται η τύχη κάποιων κομμάτων, αλλά η ίδια η χώρα και το ίδιο ελληνικό έθνος. Η Ελλάδα πρέπει να ανησυχεί «για την εικόνα που δίδει προς τα έξω», τόνισε ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, απαντώντας σε ερωτήσεις της κας Άννυς Ποδηματά και του κ. Νίκου Χουντή, ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο λέγοντας πως «θα πρέπει η Ελλάδα «να πείσει πως γνωρίζει που βαδίζει», αποκαλύπτοντας ότι δέχεται πολλά μηνύματα από την Ελλάδα, ακόμη και απειλές θανάτου, και ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Χρειάζεται πειθαρχία για να προωθηθούν αυτά τα ζητήματα και αν δεν υπάρξει πρόοδος δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος κ Όλι Ρεν, που, ωστόσο, όπως και ο κ. Γιούνγκερ, υπογράμμισαν πως ουδέποτε έθεσαν ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ, ούτε, όμως και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την περικοπή της αξίας των κρατικών ομολόγων που βρίσκονται ήδη στην αγορά και την κατοχή τραπεζών και ιδιωτών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αφού σημείωσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση, τις χαρακτήρισε αναγκαίες στην Ελλάδα αφού, όπως είπε, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του άχθους για τα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα και σημείωσε ότι «οι Έλληνες να επιζητούν την αλληλεγγύη των άλλων λαών και σ
Keywords
Τυχαία Θέματα