ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΕνώσεων Καταναλωτών

ΚΙΝΗΣΗΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Αθήνα, Ραγκαβή 101τηλ. 2106457133, 6977417052

ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αθήνα,Γ Σεπτεμβρίου 13 τηλ, 11711,2103632443

ΘΕΜΑ: ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ για την..........
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΞΟΔΩΝΦΑΚΕΛΟΥ με επιδίκαση ηθικής βλάβης

Οι ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ενημερώνουν τουςδανειολήπτες ότι με βάση τηνυπ' αρ. 3084/2010 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών πουθεωρήθηκε και ήδη εκτελέστηκε
το 2011, εκδόθηκε μετά από ομαδική αγωγή κατά τηςΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και αποτελεί την πρώτη απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου πουδημιουργεί νομολογία για την επιστροφή των εξόδων φακέλου με επιδίκαση ΗΘΙΚΗΣΒΛΑΒΗΣ.

Το σημαντικό έγκειται στο σκεπτικότης απόφασης διότι:

1)Το δικαστήριο δέχτηκε και επιδίκασε χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ηθικής βλάβηςύψους 150 ΕΥΡΩ για έκαστο των εναγόντων που κρίθηκε εύλογο και δίκαιολαμβανομένου υπόψη της οικονομικοινωνικής θέσης της πανίσχυρης τράπεζας όσο καιτου αδύναμου δανειολήπτη.

2) Αφορά η επιδίκαση όλων των μορφώνδανείων , στεγαστικών,καταναλωτικών, πιστωτικών καρτών, επαγγελματικών, «όλα σε 1», διακοποδανείων,εορτοδανείων, αυτοκινήτου κ.α.

3) Οι δανειολήπτες εισπράττουν πίσω το σύνολο των εξόδωνφακέλου ή όπως αλλιώς τα ονόμαζαν οι τράπεζες, χωρίς καμία επιβάρυνση.

4)Αποδείχτηκε με βάση το σκεπτικό της απόφασης, ότι, με παράνομεςσυμπεριφορές της η εναγόμενη προκάλεσε στους δανειολήπτες υπαίτια σημαντική ηθική βλάβη, ηικανοποίηση της οποίας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καταναλωτή καισημαντική έκφανση της νομικής του προστασίας και της αποκατάστασης τουαισθήματος δικαίου από την παράνομη συμπεριφορά του προμηθευτή και ενπροκειμένω της Τράπεζας (Περιοδικό ΔΙΚΗ, έτος 2007, μελέτη Ιάκωβου Βενιέρη). Οκαταναλωτής που αντιμετωπίζει την αντισυμβατική ή εν γένει παράνομη συμπεριφοράτου προμηθευτή βιώνει συγκεκριμένη προσβολή της προσωπικότητάς του και άλλωναγαθών. Μπορεί αυτά να μην είναι αποτιμητά σε χρήμα, ωστόσο το μέγεθος της προσβολήςμπορεί να αξιολογηθεί προκειμένου να υπολογισθεί και η αποκαταστατικήαποζημίωση. Η τράπεζα παραβίασε τη 1969/1991 ΠΔΤΕ που απαγορεύει την είσπραξηπρομήθειας και κατέφυγε στη σκόπιμη διατύπωση και χρήση αδιαφανούς καικαταχρηστικού όρου στη χορήγηση των δανείων, με σκοπό να τον χρησιμοποιεί ωςπρόσχημα για να εισπράξει με συγκεκαλυμμένο τρόπο ποσά τα οποία δενδικαιούνταν, προκαλώντας σε εμάς ζημία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εναγόμενηπροσέβαλε την προσωπικότητά μας και λήφθηκε υπόψη η εκμετάλλευση τηςδιαπραγματευτικής μας αδυναμίας από την εναγόμενη και των εν γένει συνθηκών υπότις οποίες έλαβαν χώρα η παρανομία, του βαθμού πταίσματος της εναγόμενης καιτης οικονομικής κατάστασής της.

Ηαπόφαση εκδόθηκε κατόπιν των συνεχών άοκνων ενεργειών της «Κίνησης πολιτών Δανειοληπτών», Ραγκαβή 101, ΑΘΗΝΑ 2106457133 και του ΙΝΚΑ/ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Γ’ Σεπτεμβρίου 13 τηλ. 11711, 2103632443

Αθήνα 9-12-2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΙΝΚΑ/
Keywords
Τυχαία Θέματα