Χτύπησαν τα CDS σαν χταπόδια, τα μαλάκωσαν και τα έφαγαν!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν δεν κάνω λάθος, εδώ και έναν χρόνο βασανιζόμαστε προκειμένου οι – πάνσοφοι – της ΕΕ, της Κομισιόν και της Ελλάδας να βρουν φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά να… μην χρεοκοπήσει και οπωσδήποτε να χρεοκοπήσει χωρίς να ενεργοποιηθούν τα CDS.

Από τις 11 Μαρτίου 2011 που ελήφθη η απόφαση για τη συμμετοχή
των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος – και ενώ όλοι οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούσαν πως αμέσως μόλις συμβεί αυτό (δηλαδή το PSI) η Ελλάδα θα κηρυχθεί σε....
χρεοκοπία και επομένως θα πρέπει να καταβληθούν τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου – αυτό παλεύουν (λέμε τώρα).

Πήγαιναν κι’ έρχονταν από Eurogroup σε Eurogroup και από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έπαιρναν τη μία «ιστορική απόφαση» μετά την άλλη και κάθε φορά μας διαβεβαίωναν πως δεν θα οδηγούσε σε πιστωτικό γεγονός και δεν θα ενεργοποιούνταν τα CDS.

Στην πραγματικότητα, δεν γνώριζαν καν για ποια CDS μιλούσαν. Διότι, ως γνωστόν υπάρχουν τα Credit Default Swap, που είναι ασφάλιστρα χρεοκοπίας και εκδίδονται για να εξασφαλιστούν αυτοί που έχουν στα χέρια τους ομόλογα της χώρας που χρεοκοπεί, αλλά υπάρχουν και τα λεγόμενα «γυμνά» Naked CDS, που είναι ασφάλιστρα χρεοκοπίας που αγοράζουν διάφοροι τζογαδόροι, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα τα οποία να θέλουν να ασφαλίσουν έναντι του κινδύνου της χρεοκοπίας.

Η ΕΕ όλο λέει ότι θα τα απαγορεύσει και όλο δεν κάνει τίποτε.

Τέλος πάντων, επί έναν χρόνο μας ταλαιπωρούν προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και να μην πληρωθούν τα ασφάλιστρα – τζογαδόρων και μη.

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Και πιστωτικό γεγονός υπήρξε και τα ασφάλιστρα – τζογαδόρων και μη – θα πληρωθούν!

Μας το ανακοίνωσαν επίσημα τη νύχτα της προηγούμενης Παρασκευής προς Σάββατο. Και μαζί ήλθε και η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου Moody’ s, που μας είπε ορθά κοφτά πως η Ελλάδα έχει πτωχεύσει!

Και ξαφνικά, εκεί που όλοι έτρεμαν μήπως συμβεί το απευκταίο, τώρα που συνέβη, όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, επιμένουν να μιλούν για «ιστορικές ημέρες», αποτέλεσμα «τιτάνιου έργου» και μεγάλη επιτυχία, την οποία απλώς καλούμεθα να γιορτάσουμε με… σεμνότητα!

Το έδαφος είχε προετοιμαστεί προπαγανδιστικά, ώστε να πάψει ξαφνικά να μας κινεί το ενδιαφέρον ο μοναδικός κίνδυνος που επί έναν χρόνο όλοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν!

Στις 23 Φεβρουαρίου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος έγκρισης του PSI, ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο να μας λέει (ξαφνικά) πως… «ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίηση των CDS. Nαι, όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων».

Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν ασκεί καμία επιρροή στην ελληνική οικονομία και πως «η δε ευρωζώνη, η ΕΚΤ, το EF
Keywords
Τυχαία Θέματα