Μπαγίς: Η Τουρκία δεν θα έχει σχέση με την Προεδρεύουσα Κύπρο

Η Τουρκία δεν θα αναστείλει τις σχέσεις της με την ΕΕ το δεύτερο μισό του έτους, αλλά δεν θα έχει σχέση με την Προεδρεύουσα χώρα, επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο κ. Μπαγίς σχολίαζε δήλωση του Αντιπροέδρου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, Τούρκου Βουλευτή του.....
αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Ουμούτ Οράν ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας η διαπραγματευτική διαδικασία δεν πρέπει να παγώσει για 6 μήνες ή να ανασταλεί.
Απαντώντας
στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο Βουλευτής του ΡΛΚ πρέπει να είχε μια δυσκολία στο να αντιληφθεί τις δηλώσεις που έκαναν για το θέμα ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος, αλλά και ο ΥΠΕΞ. ''Η Τουρκία δεν θα αναστείλει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Η Τουρκία δεν θα έχει καμιά σχέση με την προεδρεύουσα χώρα''.
Οι υπό ένταξη χώρες έχουν σχέση με τις προεδρεύουσες χώρες στα Συμβούλια Σύνδεσης ή όταν ανοίγουν ή κλείνουν κεφάλαια. Η Τουρκία σημείωσε, με την Γαλλία και το Βέλγιο δεν παρακάθισε ούτε και σε Συμβούλιο Σύνδεσης. Στις τελευταίες τρεις Προεδρίες, συνέχισε, αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, προεξέχουσας της Κύπρου, προβάλλοντας άδικα και παράλογα εμπόδια, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην ανοίξει κανένα νέο κεφάλαιο. Γι' αυτό, είπε ο κ. Μπαγίς, δεν χρειάζεται με την ''ε/κ διοίκηση'' - όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - να επιμείνουμε πολύ.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κομισιόν, πρόσθεσε, θα συνεχισθούν, όπως και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη της ΕΕ. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, ανέφερε, πολλοί αρχηγοί κρατών μελών και ΥΠΕΞ θα επισκεφθούν την Τουρκία, ενώ θα κάνουν και συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ''Αλλά με μια χώρα που δεν αναγνωρίζουμε και οι άλλοι αποκαλούν ''πρόεδρο'', με αυτούς εμείς δεν πρόκειται να καθίσουμε σε επίσημη συναλλαγή''. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους αναγνωρίσουμε, κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός.

www.onalert.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα