Αξίες και άξιοι. Συνύπαρξη ή ανυπαρξία;

Είναι εξαιρετικά ιδανικός ο συνδυασμός αξιών και άξιων διαχειριστών και εκφραστών τους.
Πόσο όμως εφικτή είναι σήμερα η ταυτόσημη και ταυτόχρονη συνύπαρξη αξιών από τη μια και άξιων ανθρώπων από την άλλη στην Ελλάδα;

Αρχές και αξίες βαθειά ριζωμένες και προοδευτικά εξελιγμένες εκφράστηκαν και εκπροσωπήθηκαν κατά τρόπο άρτιο και άψογο από σπουδαίες προσωπικότητες που....
πρωτοπόρησαν, θυσιάστηκαν, δίδαξαν, ενστερνίστηκαν το βάρος της ευθύνης τους.
Προκαλεί απογοήτευση και θλίψη
η σύγκριση των εποχών -δημιουργίας αξιών από τη μια και απαξίωσης από την άλλη- όπως και η διαφορά του διαμετρήματος και της εμβέλειας των προσωπικοτήτων αφ΄ ενός και της ανυπαρξίας ικανών και ηθικών αφ΄ ετέρου.

Αγωνιστές της ελευθερίας θυσιάστηκαν, κινδύνεψαν, κληροδότησαν απτά δείγματα αυταπάρνησης και εθνικής ομοψυχίας.

Επαναστάτες δεν συμβιβάστηκαν, αντέδρασαν, αντιστάθηκαν, πέτυχαν την ανατροπή.

Υπέρμαχοι της δημοκρατίας και των θεσμών της, σε πολύ δύσκολες περιόδους, αμφισβήτησαν τους τυράννους, εξοστρακίστηκαν, εκτελέστηκαν.

Πνευματικοί ταγοί σήκωσαν το βάρος της δημιουργίας του έθνους, της καθιέρωσής του, της αναγνώρισής του.

Πολιτικοί, ικανοί ηγέτες υψηλού ήθους, διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας αποτελεσματικά, εγκαθίδρυσαν θεσμούς, εφάρμοσαν μέτρα και νόμους.

Σπουδαίοι τραπεζίτες, με παγκόσμια αναγνώριση, δημιούργησαν το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, ίδρυσαν Τράπεζες ισχυρές και ευεργέτησαν τις γενέτειρες πόλεις τους.
Έμποροι και Εφοπλιστές προήγαγαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και προώθησαν την αστείρευτη επιχειρηματικότητά τους σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας την οικονομία της χώρας τα μέγιστα.

Ιερωμένοι όλων των βαθμών, άξιοι εκπρόσωποι της θρησκείας, αποτέλεσαν τους πνευματικούς φάρους που φώτισαν το ποίμνιό τους.
Επιφανείς δικαστές αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την μη υποταγή της, την αποδοχή της.

Στις τέχνες, την φιλοσοφία, τις επιστήμες, την παιδεία, την υγεία αναδείχθηκαν παγκόσμιας εμβέλειας και διαχρονικής αξίας μορφές που σφράγισαν με την έμπνευση και το έργο τους αιώνες.
Ηθικές αξίες υπηρετήθηκαν με ιερότητα και αυστηρή προσήλωση.

Έναντι όλων αυτών, η σημερινή πραγματικότητα μόνο πίκρα και απαισιοδοξία καταγράφουν.

Πεπαλαιωμένοι θεσμοί, παντελής έλλειψη σεβασμού, σιωπή των «πνευματικών ανθρώπων», υποταγή της δικαιοσύνης, πολιτική με διεφθαρμένους πολιτικούς, δημόσια διοίκηση πενιχρή και στείρα, τέχνες υπό αμφισβήτηση, πληροφόρηση ελλιπής και κατευθυνόμενη, ηθικές αξίες χωρίς ηθικούς ανθρώπους, επαναστάτες που εξαργύρωσαν τους αγώνες τους με δημόσια αξιώματα, δημοκρατία χωρίς συνειδητοποιημένους δημοκράτες, ελευθερία ανύπαρκτη, πιστωτικό σύστημα υποταγμένο σε παγκόσμιες επιταγές, πολίτες με κατάθλιψη.

Στοιχειώδης υποχρέωση της κοινωνίας των πολιτών είναι η επίμονη και επίπονη προσπάθεια για δράση, αντίσταση και αμφισβήτηση.

Aντίσταση συνδυασμένη με απαίτηση
Keywords
Τυχαία Θέματα