Αρχίζει η μάχη της γκαρσονιέρας!

Και μετά το κυνήγι των βαθμών αρχίζει το κυνήγι της.γκαρσονιέρας καθώς μετά την δημοσίευση των βάσεων χιλιάδες επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεκινούν έναν μαραθώνιο αναζήτησης φοιτητικής στέγης.

Και αν τα προηγούμενα χρόνια φοιτητές και γονείς ακολουθούσαν την τακτική «πόρτα-πόρτα» σήμερα τα πράγματα είναι....
εντελώς διαφορετικά καθώς την θέση των αγγελιών στις κολώνες των δρόμων και τα μεσιτικά γραφεία της γειτονιάς τείνει να αντικαταστήσει το διαδίκτυο
από το οποίο πολλοί από τους νεοεισαχθέντες στα πανεπιστήμια ξεκινούν την αναζήτηση σπιτιού.

Αυτή τη στιγμή στο internet υπάρχουν δεκάδες ειδικευμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με τον τομέα των ακινήτων όπως το www.spitogatos.gr με περίπου 400.000 αγγελίες για όλη την Ελλάδα ενώ μεγάλη επισκεψιμότητα εμφανίζουν και οι διευθύνσεις www.tospitimou.gr, www.spiti24.gr, www.rento.gr (της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ) κ.ά.
Στις ανάγκες της εποχής έχει εναρμονιστεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έθεσε και φέτος σε λειτουργία την ιστοσελίδα του (http://dps.web.auth.gr), στην οποία αναρτώνται εκατοντάδες προς ενοικίαση διαμερίσματα, γκαρσονιέρες, στούντιο, ακόμη και επιπλωμένα μικρά διαμερίσματα.

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιστοσελίδας, αναρτήθηκαν ήδη περί τα 300 ακίνητα, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να υπερβούν και τις 2.000. Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του ΑΠΘ να έχουν μία πρώτη εικόνα για το ακίνητο και να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη για τα περαιτέρω, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν μεσιτικά.

Σπίτια υπάρχουν

Παρά την κρίση οι φοιτητές εξακολουθούν να αποφεύγουν τη συγκατοίκηση, και προτιμούν τις γκαρσονιέρες των 35 έως 40 τ.μ. και εμφανίζονται έτοιμοι να διαθέσουν περί τα 300 με 400 ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς (ιδιοκτήτες και μεσίτες) σπίτια υπάρχουν πάρα πολλά, για όλα τα βαλάντια, ενώ οι τιμές ενοικίου παρουσιάζουν μικρή πτώση της τάξης του 5% με 7% και σε παλιά σπίτια έως και 10% σε σχέση με πέρυσι. Αρκετοί μεσίτες πάντως συνιστούν σε γονείς και φοιτητές να μη βιαστούν, γιατί μετά δύο, τρεις εβδομάδες οι τιμές θα πέσουν κι άλλο.

Στις μικρότερες επαρχιακές φοιτητουπόλεις αναμένεται μεγάλη πτώση της ζήτησης και «πάγωμα» ή ακόμη και μείωση των ενοικίων εξαιτίας της έλλειψης φοιτητών. Ενα, επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι πολλές γκαρσονιέρες θα νοικιαστούν και φέτος λες και είναι... ρετιρέ.

Αυτό συμβαίνει διότι τα σπίτια με ένα δωμάτιο είναι τα πλέον περιζήτητα, κυρίως στις φοιτητοπεριοχές. Για παράδειγμα στην περιοχή του Ζωγράφου, ή κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι γκαρσονιέρες κλείνονται εν ριπή οφθαλμού και σε τιμές πάνω από 350-400 ευρώ, πολλές φορές μέχρι 500 ευρώ(!) όσο δηλαδή μπορεί να μισθωθεί ένα διαμέρισμα δύο δωματίων σε ρετιρέ σε κάποια άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την
Keywords
Αναζητήσεις
spitogatos thessaloniki kentro konta sto aristotelio
Τυχαία Θέματα