Απολύσεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ

Η αξιολόγηση αφορά 45.000 δημοσίους υπαλλήλους και θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια
Οι λίστες αφορούν όσους εργάζονται στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για απόλυση δημοσιών υπαλλήλων, μέσα από την....
αξιολόγηση που θα κάνει το ΑΣΕΠ για τις μετατάξεις
τους, με τον πρόεδρο του συνδικαλιστικού οργάνου Σπύρο Παπασπύρο να εκφράζει το φόβο πως «θα απολυθεί πολύς κόσμος και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κινδυνεύουν ανέρχονται στους σαράντα πέντε χιλιάδες και είναι εκείνοι που υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και γενικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή σε ΝΠΙΔ, ανώνυμες εταιρείες, κρατικές τράπεζες. Εκείνοι πρόκειται να περάσουν από τη διαδικασία αξιολόγησης στην περίπτωση που αποφασιστεί η μετάταξή τους στο στενό δημόσιο τομέα.
«Δε θα απορροφηθούν όλοι»
Οπως είπε σχετικά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (Αθήνα 9,84), «από τη στιγμή που οι ΔΕΚΟ εντάχθηκαν στον κανόνα "1 προς 5" και θεωρούνται νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, προφανώς δε θα απορροφηθούν όλοι. Φοβάμαι πολύ, δηλαδή, ότι θα υπάρχει θέμα απόλυσης. Οπότε, από αυτούς που πρέπει να απορροφήσει, έρχεται -για να μην υπάρχει προφανώς πολιτική εμπλοκή- το υπουργείο και λέει, ότι “θα παραπέμψω να εξετάζονται τα προσόντα τους στο ΑΣΕΠ”. Αλλά το μείζον θέμα -και αυτό αφορά και τις οργανώσεις στις ΔΕΚΟ- είναι ότι οι διαδικασίες αυτές δείχνουν πως δε θα απορροφηθεί το προσωπικό σε πιθανές αποκρατικοποιήσεις και το πρόβλημα μπορεί να είναι η απόλυση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είναι οι όροι πώς κανείς περνάει και πόσο είναι αντικειμενική η αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι εδώ θα έχουμε απολύσεις».
Συμβασιούχοι
Από αξιολόγηση δε θα περάσουν οι υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού, μπορεί να απολυθούν ανά πάσα στιγμή αν δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους με δεδομένη και την απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί κατά το τρέχον έτος ο αριθμός των συμβασιούχων κατά περίπου 25.000, γεγονός το οποίο, όπως εκτιμάται, θα επιφέρει δημοσιονομικό όφελος περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα «υποστούν» όμως οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις Ραγκούση και Πεταλωτή, το ΑΣΕΠ θα εκφέρει γνώμη για το ποιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μετά τα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων υπηρεσιών. Ετσι, οι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν, καθώς δεν καλύπτονται από τη συνταγματική απαγόρευση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
Ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ από το ΑΣΕΠ αφορά 45.000 υπαλλήλους και θα γίνεται στη βάση κριτηρίων, όπως τα χρόνια υπηρεσίας, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και στοιχεία από τον προσωπικό τους φάκελο, όπως η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο. Το ΑΣΕΠ με βάση αυτά τα κριτήρια θα ενημερώνει τις διοικήσει
Keywords
Τυχαία Θέματα