ΑΟΖ: To τρίγωνο των Βερμούδων!!!

Η συνθήκη της Λισαβόνας, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η Κυπριακή Προεδρία τα τρία σημεία του τριγώνου της ΑΟΖ!

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Στις 13 Δεκεμβρίου 2007 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την οποία μεταρρυθμίζεται η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Επιδιώκεται δια της.....
Συνθήκης η ανάπτυξη προνομιακών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες με στόχο την εγκαθίδρυση χώρου ευημερίας και καλής γειτονίας.

Παρέχεται η δυνατότητα αποχώρησης κράτους μέλους από την Ε.Ε. σύμφωνα με τους εσωτερικούς
συνταγματικούς του κανόνες «ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης».

Από το συνδυασμό των δύο τελευταίων ρυθμίσεων συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα, ότι η πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης αντικαθίσταται σταδιακά από την πολιτική εμβάθυνσής της, με ότι αυτό πρακτικά σημαίνει.

Η δημιουργία “προνομιακών σχέσεων”, με γειτονικά κράτη, τα οποία κατά κανόνα δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. (π.χ. Τουρκία), αποτελεί εναλλακτική λύση, έναντι της προβληματικής ένταξής τους στην Ένωση.

Περαιτέρω, δεν αποκλείεται η έξοδος κρατών μελών από αυτή (π.χ όπως η Ελλάδα!!!), μέσω της ρήτρας εθελουσίας αποχώρησης.

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας αποτελεί τη σοβαρότερη μεταρρυθμιστική “πολιτική πράξη”, λόγω των καταλυτικών αλλαγών τις οποίες επιφέρει στην λειτουργία και την πολιτική στόχευση της ΕΕ, έπειτα από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Ευρωπαϊκούς Λαούς.

H EE έχει υιοθετήσει πλήρως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ 22 από τα 27 κράτη μέλη της συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας δημιουργήθηκε για να επιβάλει θεσμοθετώντας πλέον, το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο, την απόλυτη επικυριαρχία του κεφαλαίου, εγκαθιδρύοντας, την εξουσία του χρήματος πάνω στις δυνάμεις της εργασίας.

Άραγε ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ πλέον, κατά της Τουρκίας, μετά την κίνηση της τελευταίας, η οποία αμφισβητεί, ευθέως πλέον, την ελληνική κυριαρχία, την κυριαρχία ενός κράτους μέλους, δηλ. την Ευρωπαϊκή κυριαρχία στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, κηρύσσοντας την έναρξη ερευνών για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή ;;;

Επ’αυτού του ερωτήματος ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, κ. Στέφαν Φούλε, δήλωσε:

«Η Κομισιόν καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από την Κύπρο».

Ο επίτροπος κ. Στέφαν Φούλε, τάχθηκε επίσης, υπέρ της άμεσης έναρξης των προενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Σκοπίων και ΕΕ και γνωστοποίησε ότι, σήμερα κιόλας, αναχωρεί για τα Σκόπια, προκειμένου να εγκαινιάσει τον προενταξιακό διάλογο, χαρακτηρίζοντας θέμα πολιτικού ρεαλισμού την από κοινού συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, για τον καθορισμό του ονόματος της γειτονικής χώρας.
Με διακριτική ευγένεια πάντως και περισσότερο “διπλωματικός
Keywords
Τυχαία Θέματα