Αντοχή στα στρες τεστ έδειξε το 90% των ασφαλιστικών εταιριών

Μόνο το 10% των ασφαλιστικών εταιριών στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζε πρόβλημα στις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο. Αντίθετα η πλειοψηφία του ασφαλιστικού κλάδου έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές αναταράξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τις ασφαλιστικές.
Όπως προκύπτει από τα στρες τεστ, για στα....
οποία χρησιμοποιήθηκαν οι νέες, αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις ασφαλιστικές, στο πλαίσιο της Solvency II που θα τεθούν σε ισχύ
την 1η Ιανουαρίου του 2013, συνολικά ο ευρωπαϊκός κλάδος είναι καλά προετοιμασμένος για τυχόν μελλοντικές αναταράξεις. Παρόλα αυτά δεκατρείς από τους ασφαλιστικούς ομίλους και εταιρείες που συμμετείχαν δεν θα εκπλήρωνε τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας υπό το δυσμενές σενάριο. Το 8% (10) απέτυχε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας στο σενάριο που ενσωματώνει πληθωριστικούς κινδύνους.
Με βάση τα στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετείχαν στα stress test έδειξαν συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων 425 δισ. ευρώ πριν την εφαρμογή των σεναρίων των stress test.
Το πλεόνασμα αυτό μειώθηκε στα 275 δισ. ευρώ με την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου και σε 367 δισ. ευρώ με την εφαρμογή του σεναρίου για τον πληθωρισμό.
Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες και όμιλοι που δεν πέτυχαν το όριο των ελάχιστων απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας εμφάνισαν κεφαλαιακό έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και 2,5 δισ. ευρώ στο σενάριο του πληθωρισμού.
Όπως ανακοίνωσε η EIOPA τα αποτελέσματα από αναταράξεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έδειξαν ότι περίπου το 5% (6) των εταιρειών και ομίλων που συμμετείχαν δεν θα κάλυπτε τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Το συνολικό πλεόνασμα κεφαλαίων των 425 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 392 δισ. ευρώ στο συγκεκριμένο σενάριο.
Σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή η άσκηση διενεργήθηκε σε 221 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες και ομίλους με έδρα στην Ε.Ε. την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Τα αποτελέσματα αφορούσαν 58 ομίλους και 71 εταιρίες λόγω της συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων από εταιρείες εντός των ομίλων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

http://www.asfalisinet.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα