«Ανοίξτε τα πανεπιστήμια», «Κλείστε τα σχολεία»...

Οι πανεπιστημιακοί προσπαθούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να κλείσουν τα σχολεία.
Να σταματήσουν οι καταλήψεις ζητούν καθημερινά και περισσότεροι πανεπιστημιακοί παρά τη διαφωνία τους με τον νέο νόμο - πλαίσιο την ίδια ώρα που οι....
συνδικαλιστικές ηγεσίες των δασκάλων και των καθηγητών προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας
εξέδωσαν χθες ανακοίνωση εναντίον της συνεχιζόμενης κατάληψης στη σχολή τους, τονίζοντας ότι τα περιθώρια για να μη χαθεί η εξεταστική και το εξάμηνο είναι τουλάχιστον οριακά αν δεν έχουν ήδη εκπνεύσει. Παράλληλα χαρακτηρίζουν την κατάληψη ως στερούμενη ηθικής νομιμοποίησης.
«Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ είναι μια σοβαρή προσπάθεια προς την αντιμετώπιση της παθογένειας του ελληνικού πανεπιστημίου παρά το ότι έχει σημεία που μπορεί να προκαλούν προβληματισμό ή τριβές, ή και να χρήζουν ερμηνείας ή βελτίωσης. Αυτό που τώρα κύρια διακυβεύεται είναι το εάν οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις εις βάρος της σιωπηλής πλειοψηφίας θα συνεχίζουν να διαφεντεύουν τον πανεπιστημιακό χώρο, εξασφαλίζοντας για ολίγους και εκλεκτούς των ηγεσιών τους την αποκατάσταση στο διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, το οποίο κατά τα άλλα αντιμάχονται!», αναφέρουν οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). . Επίσης, η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) σε δική της χθεσινή ανακοίνωση ζητά ανοικτά πανεπιστήμια και τονίζει : «Οι επιφυλάξεις ή/ και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όσο και στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας», υπογραμμίζει.
Οι περισσότερες καταλήψεις πάντως θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, παρ' ότι καθημερινά η διάθεση δυναμικής αντίδρασης υποχωρεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ, που μέχρι τώρα στήριζε εμμέσως τις καταλήψεις, πλέον ζητά ανοικτά πανεπιστήμια και χθες οι υπό κατάληψη σχολές ήταν περίπου 280. Σήμερα το μεσημέρι (στη 1, στα Προπύλαια) φοιτητές αλλά και μαθητές οργανώνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι τόσο για τον νέο νόμο λειτουργίας των ΑΕΙ όσο και για τα προβλήματα των σχολείων.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κλειστά σχολεία στις 4 και 5 Οκτωβρίου και κλιμάκωση κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών προτείνει η ΟΛΜΕ στον κλάδο των καθηγητών, αντιδρώντας στις οικονομικές περικοπές και στα προβλήματα των σχολείων.
Η τελική απόφαση για την 48ωρη απεργία θα ληφθεί από τους προέδρους των τοπικών ΕΛΜΕ στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ προκειμένου οι καθηγητές να συντονιστούν με τους δασκάλους, οι οποίοι ήδη έχουν αποφασίσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται δυνατότητα να μεταφερθεί σε άλλη κοντι
Keywords
Τυχαία Θέματα